Meloxicam

           

Meloxicamum M01A C06

Specialitati: Movalis.

Proprietati

Antiinflamator nesteroidian din grupul oxicamilor. Are proprietati antiinflamatoare, analgezice si antipiretice pronuntate. Inlatura simptomele inflamatorii locale si sistemice de orice localizatie. Nu intervine in mecanismele termoreglatoare si nociceptive centrale.

Indicatii

Tratamentul simptomatic al artritei reumatoide, osteoartritei, artrozelor asociate cu sindrom algic.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat si la alte AINS, ulcerul peptic evolutiv, insuficienta renala severa (daca hemodializa este imposibila), varsta sub 15 ani, sarcina si lactatia.

Posologie

Cate 7,5 sau 15 mg o data pe zi, in functie de starea bolnavului, antecedente si toleranta. Doza de intretinere trebuie sa corespunda celei minime efective. In artrita reumatoida, initiala 15 mg/zi, de intretinere 7,5 mg/zi. In osteosrtrita 7,5 mg/zi sau, daca e necesar, 15 mg/zi. In riscul reactiilor adverse 7,5 mg/zi. Doza maxima a meloxicamului este de 15 mg/zi. In insuficienta renala - 7,5 mg/zi.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. Se recomanda eliminarea preparatului din organism, terapie simptomatica. Colestiramina accelereaza eliminarea meloxicamului.

Efecte adverse

Stomatita, anorexie, discomfort in regiunea epigastrica, greata, varsaturi, constipatie sau diaree, flatulenta, rar ulcer gastric, perforatia ulcerului, hemoragii gastro-intestinale, ameteli, parestezii, cefalee, somnolenta, depresie, irascibilitate, halucinatii. Edeme periferice (de ex. maleolare), insuficienta cardiaca (la varstnici), reactii alergice (eruptii cutanate, prurit, edem angioneurotic, vasculita alergica, bronhospasm). Foarte rar anemie aplastica, trombocitopenie, leucopenie si eozinofilie, cresterea activitatii enzimelor hepatice si concentratiei bilirubinei, ureei si creatininei in sange, hipo- sau hiperglicemie, modificari ale masei corporale.

Interactiuni

In administrarea concomitenta cu alte AINS, anticoagulante directe sau indirecte creste riscul ulceratiilor si hemoragiilor gastro-intestinale. Scade excretia renala a litiului si-i creste toxicitatea. Mareste mielotoxicitatea metotrexatului. Reduce eficacitatea contraceptivelor intrauterine. Pe fondul deshidratarii organismului si utilizarii diureticelor preparatul poate porovca insuficienta hepatica acuta. Scade eficacitatea antihipertensivelor (beta-blocantelor, inhibitorilor enzimei de conversie).

Precautii

Pacientii cu boli gastro-intestinale in antecedente sau tratati cu anticoagulante si antiagregante. Meloxicamul este nefrotoxic indeosebi pentru pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva, ciroza hepatica, sindrom nefrotic, boli renale severe, insuficienta renala cronica, hipovolemie sau care se trateaza cu diuretice. Se recomanda testarea functiilor renale inainte de a incepe tratamentul. La aparitia eozinofiliei, ulceratiilor gastro-intestinale sau a starilor alergice severe tratamentul trebuie suspendat.

Movalis (Boehringer Ingelheim International GmbH, Germania). Comprimate 7,5 mg si 15 mg N 20. Supozitoare 15 mg N 6.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!