Megestrol

           

Megestrolum G03A C05, G03D B02, L02A B01

Specialitati: Megace.

Proprietati

Progestogen cu proprietati antineoplazice. Mecanismul actiunii se explica prin blocarea receptorilor citoplasmatici ai estrogenilor, neutralizand influenta lor stimulatoare asupra celulelor canceroase hormonodependente. Rezultatul acestei actiuni este efectul citotoxic al megestrolului la nivelul celulelor tumorale. In afara de aceasta, megestrolul inhiba productia gonadotrofinelor hipofizare si, implicit, sinteza estrogenilor in ovare. Are efect antiluteinizant.

Indicatii

Tratamentul paliativ al carcinomului avansat mamar sau endometrial (de ex. recidivant, inoperabil sau metastazic). Tratamentul anorexiei, casexiei sau a pierderilor ponderale inexplicabile la pacientii cu sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA), deasemenea la bolnavii oncologici.

Contraindicatii

Sarcina existenta sau presupusa (in special primele 4 luni). Testarea graviditatii.

Posologie

In cancerul mamar cate 40 mg de 4 ori pe zi. In carcinomul endometrial cate 40-320 mg/zi divizate in cateve prize. Durata tratamentului este de cel putin 2 luni pentru determinarea eficacitatii lui. In anorexia si casexia bolnavilor oncologici si de SIDA cate 480 mg/zi (si mai mult).

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate. Dozele mari (1600 mg/zi timp de 6 luni si mai mult) nu s-au soldat cu efecte toxice. In caz de intoxicatie neprevazuta tratamentul poate fi simptomatic.

Efecte adverse

Adaos ponderal in rezultatul stimularii apetitului. Rar tromboembolii (tromboflebite, embolii pulmonare). Greata si varsaturi, edeme, hemoragii uterine, dispnee, hiperemie in locul tumorii (cu sau fara hipercalciemie), hiperglicemie, hipertensiune arteriala, alopecie, eruptii, sindrom tunelar carpal.

Interactiuni

Nu se cunosc.

Precautii

Tromboflebita recidivanta. Megestrolul nu presupune renuntul la extirpatia tumorii sau tratamentul cu alte chimioterapice antineoplazice sau radioterapie.

Megace (Bristol Myers Squibb, SUA). Comprimate 40 mg N 100, N 250 si N 500.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!