Medroxiprogesteron

           

Medroxyprogesteronum G03D A02, L02A B02

Specialitati: Ciclotal, Depo-Provera.

Proprietati

Progestogen sintetic lipsit de actiune androgena sau estrogena. Inhiba secretia gonadotrofinelor, indeosebi a luteotropinei. In doze mici inhiba ovulatia si modificarile endometrului necesare pentru implantarea ovului fecundat, creste viscozitatea mucusului cervical. In doze mari manifesta actiune antineoplazica fata de tumorile hormonodependente prin fixarea sa pe receptorii hormonilor steroizi si inhibitia sistemului hipofizo-gonadal.

Indicatii

In ginecologie amenorea secundara, metroragiile functionale, sterilitatea, insuficienta de corp galben, endometrioza, contraceptia. In oncologie carcinomul mamar sau renal inoperabil cu metastaze, carcinomul de endometru, carcinomul de prostata, casexia canceroasa in tumorile avansate de diversa etiologie.

Contraindicatii

Tromboflebitele, tromboemboliile, ictusul cerebral actual sau in antecedente. Carcinomul mamar, sangerarile vaginale de etiologie neelucidata, insuficienta hepatica, renala sau cardiaca, depresiile psihice, herpesul in antecedente, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In amenorea secundara 5-10 mg/zi timp de 5-10 zile. In sangerarile uterine anormale 5-10 mg/zi in zilele 16-21 ale ciclului menstrual. In cancerele hormonodependente 400-1000 mg/saptamana. Dupa stabilizarea starii - 400 mg/luna (forma retard).

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Insomnie sau somnolenta, irascibilitate, oboseala, ameteli, depresie, greata, voma, diaree sau constipatie, tromboflebita, embolism pulmonar, urticarie, edem Quinke, reactii anafilactice.

Interactiuni

Aminoglutetimida scade biodisponibilitatea medroxiprogesteronului.

Precautii

Depresiile psihice in antecedente impun observatie atenta. In aparitia simptomelor depresive tratamentul se va sista.

Ciclotal (Lemery, Mexic). Comprimate 100 mg N 100 si 500 mg N 10.

Depo-Provera (Pharmacia & Upjohn, Belgia). Suspensie injectabila 150 mg/ml-1 ml si 3,3 ml in flacoane N 1.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!