Manitol

           

Mannitolum B05B C01

Specialitati: Manitol, Mannit.

Proprietati

Diuretic osmotic. Administrat parenteral se distribuie in spatiul extracelular, apoi se filtreaza glomerular rapid (in 3 ore dupa administrare cca 80% din doza se afla in urina), creste osmolaritatea filtratului glomerular si reduce, in asa fel, reabsorbtia tubulara a apei si induce diureza. Excretia sodiului si clorului este crscuta deasemenea.

Indicatii

Intoxicatii acute (“diureza fortata”), edemul encefalic pentru a reduce masa encefalica, puseul glaucomatos cand alte remedii raman fara efect, starea de rau epileptic (“status epilepticus”), insuficienta renala acuta (oligoanurii recente de diversa etiologie).

Contraindicatii

Insuficienta filtrarii renale, insuficienta circulatorie grava, hiperosmolaritatea plasmatica pre-existenta, deshidratarea preponderent intracelulara.

Posologie

Adult 250-500 ml/zi, copil 5 ml/kg/zi.

Supradozare

Cresterea excretiei electrolitilor (sodiu, potasiu, clor) cu simptome de tahicardie ortostatica sau hipotensiune, dereglari ale functiei neuro-musculare, ileus. Tratament: Stoparea administrarii, terapie suportiva.

Efecte adverse

Deshidratarea organismului (halucinatii, fenomene dispeptice). Febra, infectie in locul injectiei, tromboza venoasa sau tromboflebita, extravazatie si hipervolemie. Cazuri izolate de dezechilibru electrolitic, acidoza, uscaciunea gurii, diureza marcata, sau retentie urinara, edeme, cefalee, convulsii, greata si varsaturi, hipotensiune, tahicardie, dureri anginale. In administrarea i.v. rapida dureri locale, iritatia venelor. Viteza administrarii se ajusteaza conform tolerantei.

Interactiuni

Diureticele de ansa ii cresc eficienta.

Precautii

Se recomanda utilizarea a doua teste pentru pacientii cu insuficienta renala. Daca timp de 12 ore diureza este insuficienta, administrarea se opreste. In administrarile repetate se va supraveghea echilibrul hidro-electrolitic. Acumularea excesiva a apei si electrolitilor in tesuturi poate intensifica insuficienta cardiaca existenta sau latenta. Solutiile de manitol fara electroliti nu se amesteca cu sange.

Manitol (Sicomed, Romania) Solutie perfuzabila 100 g/500 ml.

Mannit (Dneprofarm, Ucraina). Solutie perfuzabila 15%- 200 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!