Madopar 250 Roche

           

(F. Hoffmann - La Roche, Elvetia). Comprimate N 30 si N 100.

Compozitie Levodopa 200 mg, Benserazid 50 mg.

Proprietati

Preparat combinat din levodopa si benserazid destinat tratamentului bolii Parkinson. Levodopa este un promedicament care se transforma in dopa si apoi, prin decarboxilare, in dopamina, reducand deficitul acesteia in ganglionii bazali din SNC observat la bolnavii de parkinsonism. O mare parte de levodopa se decarboxileaza in tesuturile extracerebrale (somatice), provocand numeroase efecte adverse. Benserazidul inhiba dopa-decarboxilazele somatice si protejeaza levodopa de biotransformarile periferice, dand posibilitatea reducerii dozelor si cresterii eficientei acesteia.

Indicatii

Boala Parkinson (paralysis agitans), parkinsonismul postencefalitic sau simptomatic (dupa intoxicatii cu monoxid de carbon sau mangan) cu exceptia celui medicamentos, tratamentul bolnavilor cu akinezie..

Contraindicatii

Tratamentul concomitent cu inhibitori neselectivi de MAO sau cu combinatii de MAO-A si MAO-B, bolile endocrine severe, psihozele sau psihonevrozele grave, bolile renale, hepatice si cardio-vasculare decompensate, glaucomul cu unghi inchis, sarcina, varsta sub 25 ani, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Initiala 50 mg, in cazurile grave 100 mg. Daca preparatul este bine tolerat dozele se majoreaza fiecare saptamana, sau fiecare 2-3 zile daca bolnavul se afla sub observatie medicala. Doza optima este de 500-1000 mg pe zi divizata in 2-3 prize. Cresterea de mai departe a dozei poate fi facuta la intervale de 1 luna. Doza de intretinere este de 500-750 mg/zi divizata in 3-6 prize. Doza poate fi micsorata daca se administreaza concomitent si alte antiparkinsoniene.

Supradozare

Miscari involuntare, tulburari ale somnului, confuzie mintala, rar greata, varsaturi tulburari ale ritmului cardiac. Tratament: Lavaj gastric, sustinerea functiilor cardio-vasculare si respiratorii, antiaritmice, neuroleptice, analeptice, piridoxina p.o. 10-25 mg.

Efecte adverse

Anorexie, greata, diaree, modificarea senzatiilor gustative, cresterea activitatii transaminazelor hepatice, tulburari de ritm cardiac, hipotensiune ortostatica, miscari involuntare, tulburari ale somnului, agitatie, angoasa, halucinatii, delir, dezorientare, depresie, anemie hemolitica, leucocitopenie si trombocitopenie moderata si tranzitorie, cresterea azotului ureei, modificarea culorii urinei pana la rosu, eruptii cutanate, prurit.

Interactiuni

Alte antiparkinsoniene (amantadina, bromcriptina, biperidenul, ciclodolul, selegilina) cresc eficacitatea levodopei. Neurolepticele (antipsihoticele), alcaloizii de Rauwolfia si piridoxina ii scad efectele. Creste efectul simpatomimeticelor. Antacidele reduc considerabil absorbtia levodopei.

Precautii

Ulcerul gastric sau osteomalacia in antecedente, infarctul miocardic, angina pectorala, aritmiile in antecedente, glaucomul cu unghi inchis. Se recomanda controlul sistematic al functiilor hepatice, renale si a hemogramei, glicemiei la diabetici. Inainte de operatiile chirurgicale tratamentul trebuie sistat cu 12-24 ore inainte de interventie si reinceput cu dozele initiale. In operatiile urgente se va evita utilizarea halotanului si ciclopropanului. Stoparea tratamentului trebuie facuta micsorand dozele gradual, deoarece intreruperea brusca poate declansa sindromul neuroleptic malign (febra, rigiditate musculara, afectiuni psihice s.a.). A se ridica dimineata din pat treptat (risc de hipotensiune ortostatica).

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!