Losartan

           

Losartanum C09C A01

Specialitati: Cozaar.

Proprietati

Blocheaza receptorii angiotensinergici AT1, facandu-i insensibili la actiunea angiotensinei II. Dilata in asa mod vasele sanguine sistemice si ale circuitului mic, reduce sinteza aldosteronului stimulata de angiotensina II. Spre deosebire de inhibitorii enzimei de conversie, care actioneaza pe acelasi sistem (renina-angiotensina-aldosteron), nu inactiveaza kininaza II si nu degradeaza bradikinina. Are actiune indelungata (peste 24 ore) datorita formarii, in organism, a unui metabolit activ.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala.

Contraindicatii

Sarcina, lactatia, hipersensibilitatea la losartan.

Posologie

Cate 1 comprimat o data pe zi. La necesitate doza poate fi micsorata pana la 1/2 comprimat pe zi sau crescuta pana la 2 comprimate pe zi. In ultimul caz preparatul se administreaza cate 1 comprimat de 2 ori pe zi.

Supradozare

Hipotensiune arteriala si tahicardie. In urma stimularii parasimpatice poate provoca bradicardie. Tratament simptomatic. Prin hemodializa nu se elimina.

Efecte adverse

Ameteli, cefalee, infectii ale cailor respiratorii superioare, rar dureri spinale, diaree, congestie nazala, astenie, tuse seaca, spasme si dureri musculare, reactii alergice. Cresterea activitatii transaminazelor hepatice, bilirubinei si potasiului plasmatic.

Interactiuni

Antihipertensivele cresc efectul losartanului. Diureticele pot conduce la hipotensiune arteriala severa (dozele trebuiesc ajustate). Antikaliureticele si preparatele de potasiu cresc riscul hiperkaliemiei (a se controla sistematic concentratia plasmatica a potasiului). Antiinflamatoarele nesteroidiene reduc efectul losartanului, in special indometacina.

Precautii

Stenoza bilaterala a arterelor renale sau stenoza arterei renale a rinichiului unic, insuficienta renala moderata si severa, insuficienta hepatica (dozele trebuiesc ajustate). Daca pacientii sunt deshidratati (dupa o cura de diuretice in doze mari) se recomanda de inceput cu rehidratarea lor si cu doze mici de losartan. Daca mama care alapteaza trebuie sa primeasca losartan, atunci copilul trebuie trecut la alimentatie artificiala.

Cozaar (Merck Sharp & Dohme IDEA, Elvetia). Comprimate 50 mg N 14.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!