Lomefloxacin

           

Lomefloxacinum J01M A07

Specialitati: Maxaquin.

Proprietati

Fluorochinolona cu spectru antibacterian larg si actiune bactericida. Inhiba ADN-giraza bacteriana participanta la procesele de transcriptie si replicare a ADN bacterian. Este activ fata de bacteriile aerobe gram-negative – Escherichia coli, Salmonella spp., Shigella spp., Citrobacter diversus, Enterobacter cloacae, Haemophilus influenzae, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Morganella morganii, Legionella pneumophila, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeae, Moraxella catarrhalis. Sunt mai putin sensibile Proteus mirabilis, Proteus stuartii, Providencia rettgeri, Pseudomonas aeruginosa, Serratia liquefaciens, Serratia narcescens, Klebsiella oxytoca, Klebsiella ozaenae, Citrobacter freundii, Enterobacter aerogenes, Enterobacter agglomerans, Haemophilus parainfluenzae, Providencia alcalifaciens, Aeromonas hydrophila, Hafnia alvei, Mycobacterium tuberculosis, Chlamydia trachomatis si unii aerobi gram-pozitivi – Staphalococcus aureus, Staphylococcus epidermidis. Sunt rezistente Streptococcus spp., Pseudomonas cepacia, Ureaplasma urealyticum si bacteriile anaerobe. Este de notat ca Lomefloxacina este activa fata de bacilul tuberculozei atat extra- cat si intracelular, reduce termenele tratamentului, eliminarii bacililor din organism si a resorbtiei infiltratelor. Rezistenta la preparat evoluiaza incet.

Indicatii

Infectiile cailor urinare necomplicate si complicate (cistita, pielonefrita, prostatita, uretrita), gonorea acuta si cronica, chlamidioza acuta si recidivanta, inclusiv bacterio-chlamidica, conjunctivita chlamidica, infectiile micoplasmice, infectiile acute si cronice ale cailor respiratorii inferioare, acutizarea bronsitei cronice, ranile infectate, infectiile acute si cronice ale tesuturilor moi, osteomielita, holera (formele grave), tuberculoza (concomitent cu alte tuberculostatice si in rezistenta la ele). Profilaxia infectiilor urinare in operatiile transuretrale, inclusiv adenomectomie, litotripsie.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la lomefloxacina si alte chinolone, sarcina si lactatia, varsta sub 12-14 ani.

Posologie

In infectiile urinare necomplicate cate 400 mg o data pe zi timp de 3-5 zile. In infectiile urinare complicate cate 400 mg o data pe zi timp de 10-14 zile. In operatiile transuretrale (profilaxia infectiei) 400 mg in doza unica cu 2-6 ore inainte de operatie. In goneorea acuta 600 mg in monodoza. In gonorea cronica cate 600 mg o data pe zi timp de 5 zile plus imunoterapie specifica. In chlamidioza urogenitala, inclusiv infectiile mixte cate 400-600 mg o data pe zi timp de 28 zile. In clamidiozele reumaticilor cate 400 mg o data pe zi timp de 20 zile. In conjunctivita chlamidica cate 400 mg o data pe zi timp de 10 tile. In infectiile micoplasmice cate 600 mg o data pe zi timp de 7 zile. In infectiile acute si cronice ale tesuturilor moi si ranile infectate cate 400 mg/zi timp de 5-14 zile. In osteomielita cate 400-800 mg/zi timp de pana la 14 zile. In holera severa cate 400 mg/zi timp de 3-5 zile. In tuberculoza cate 400 mg/zi timp de 14-28 zile si mai mult. In infectiile cailor respiratorii inferioare necomplicate cate 400 mg/zi pana la 10 zile, iar complicate sau cronice acutizate cate 400-800 mg/zi timp de pana la 14 zile.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Rar greturi, diaree, dureri abdominale, cefalee, fotosensibilizare. Foarte rar eruptii cutanate, dureri articulare, astenie.

Interactiuni

Probenecidul incetineste excretia renala a lomefloxacinei. Antiacidele formeaza chelati cu lomefloxacina si-i retin absorbtia, din care cauza antiacidele se administreaza cu 4 ore inaintea lomefloxacinei.

Precautii

Pacientii cu ateroscleroza cerebrala, epilepsie si alte boli ale SNC. In cazul aparitiei fotofobiei, convulsiilor, tremorului, halucinatiilor, confuziei mintale tratamentul trebuie sistat. Pentru profilaxia disbacteriozelor se recomanda administrarea concomitenta a Nistatinei. In insuficienta renala dozele se reduc.

Maxaquin (SEARLE division of Monsanto Ltd, Marea Britanie). Comprimate filmate 400 mg N 5 in blister.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!