Lisinopril

           

Lisinoprilum C02E A03

Specialitati: Lisopress, Perenal, Privinil.

Proprietati

Antihipertensiv prin inhibitia enzimei de conversie care transforma angiotensina I in angiotensina II. Aceasta din urma are efecte vasoconstrictoare puternice si, in afara de asta, stimuleaza sinteza aldosteronului de catre corticosuprarenale. Aldosteronul, la randul sau, retine sodiul si apa in organism ceeace favorizeaza evolutia edemelor si cresterea tensiunii arteriale. Preparatul scade rezistenta vasculara periferica, nu modifica sau chiar creste circulatia renala si rata filtratiei glomerulare. Efectul antihipertensiv se manifesta in ortostatism si in pozitia orizontala, la pacientii cu hiperreninemie inalta sau moderata, nu provoaca tahicardie compensatorie. Intreruperea brusca a tratamentului nu conduce la cresterea rapida a tensiunii arteriale. Inhibitia enzimei de conversie in miocard are efecte cardioprotectoare datorita acumularii de bradikinina.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala esentiala, in special cu hiperreninemie, in monoterapie sau asociat cu diuretice, hipertensiunea renala cu hiperreninemie, insuficienta cardiaca congestiva.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, hiperkaliemia, sarcina, lactatia.

Posologie

In hipertensiunea arteriala doza initiala este de 20 mg o data pe zi. In cazul unui efect nesatisfacator doza poate fi marita pana la 20-40 mg, rar pana la 80 mg o data pe zi. In insuficienta cardiaca cronica doza initiala este de 5 mg o data pe zi, doza de intretinere de 5-20 mg/zi. Pentru pacientii cu insuficienta renala, hipertensiune reno-vasculara, afectiuni ale echilibrului hidro-electrolitic sau tratati cu diuretice dozele se reduc.

Supradozare

Hipotensiune severa. Tratament: Perfuzie i.v. de solutie salina isotona. Poate fi eliminat prin hemodializa.

Efecte adverse

Ameteli, cefalee, oboseala, hipotensiune arteriala, colaps ortostatic, tuse, greata, diaree. Edem angionevrotic (in acest caz tratamentul trebuie sistat).

Interactiuni

Diureticele cresc efectele lisinoprilului (in administrarea concomitenta a se micsora dozele), anestezicele generale pot provoca hipotensiune severa. Lisinoprilul creste efectele alcoolului si ale litiului. Administrat concomitent cu amiodaronul poate declansa aritmii cauzate de hipokaliemie. Diureticele care economisesc potasiul, sarurile de potasiu sau alimentele bogate in potasiu pot conduce la hiperkaliemie.

Precautii

Cardiomiopatia ischemica, afectiunile vasculare cerebrale, insuficienta renala, bolnavii cu edem angionevrotic in antecedente.

Lisopress (Gedeon Richter, Ungaria). Comprimate 5 mg, 10 mg si 20 mg N 28.

Perenal (Help, Grecia). Comprimate 5 mg N 30.

Privinil (Merk Sharp & Dohme, SUA). Comprimate 5 mg, 10 mg si 20 mg.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!