Linestrenol

           

Lynestrenolum G03A C02, G03D C03

Specialitati: Exluton, Orgametril.

Proprietati

Progestogen sintetic. Provoaca trecerea endometrului din faza de proliferare in cea secretorie. Inhiba ovulatia, motilitatea tubilor falopieni, incretia hormonului luteinizant (luteotropina) si nidatia. Are efect contraceptiv prin cresterea viscozitatii mucusului cervical si impiedicarea patrunderii spermatozoizilor in uter, modificarea starii endometrului care devine improprie nidatiei, inhibarea transportarii ovulului spre uter. Poate fi utilizat si la femei cu diabet zaharat, hiperlipidemie, varice, cardiopatii.

Indicatii

Ca progestogen este indicat in metro-menoragiile disfunctionale, hemoragiile juvenile, endometrioza, unele cazuri de amenoree sau oligomenoree primara si secundara, sindromul premenstrual, necesitatea inhibarii ovulatiei. Contraceptia orala.

Contraindicatii

Sarcina, hepatopatiile severe sau hepatita in antecedente, icterul colestatic, icterul in perioada sarcinii sau provocat de steroizi in antecedente, metroragiile de cauza necunoscuta, cancerul de san sau endometru, salpingitele sau sarcinile extrauterine in antecedente, diabetul zaharat sever, epilepsia, hipertensiunea arteriala

Posologie

Ca progestogen doza se stabileste in mod individual. Ca contraceptiv cate 1 comprimat o data pe zi incepand cu prima zi a menstruatiei si mai departe fara intreruperi.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Greata, cefalee, irascibilitate, depresie, tensiune in regiunea sanilor, libido crescut sau scazut, rar acnee, hirsutism, eruptii, prurit, icter, cresterea coagulabilitatii sangelui. Sangerari extramenstruale, amenoree dupa sistarea tratamentului, modificarea secretiei cervicale, unele infectii vaginale, de ex. candidoza. Retentie de lichid, cresterea masei corporale, scaderea tolerantei la glucoza.

Interactiuni

Inductorii enzimelor hepatice (hidantoina, barbituricele, carbamazepina, rifampicina, griseofulvina) grabesc metabolismul hepatic al linestrenolului si-i reduc eficacitatea. Carbunele activat il adsoarbe si ii reduce absorbtia intestinala.

Precautii

Se administreaza cu atentie pacientelor cu insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, depresii sau procese trombo-embolice in antecedente. In aparitia sangerarilor vaginale sau oligomenoreei a se exclude sarcina sau patologia organica; daca se diagnostica sarcina, aceasta trebuie intrerupta. La pacientele cu diabet zaharat creste necesarul in insulina sau alte antidiabetice.

Exluton (Organon, Olanda). Comprimate 0,5 mg N 28.

Orgametril (Organon, Olanda). Comprimate 5 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!