Lincomicina

           

Lincomycinum J01F F02

Specialitati: Clorhidrat de Lincomicina, KMP Lincomicin, Lincomicina clorhidrat, Neloren, Unguent cu Lincomicina.

Proprietati

Antibiotic din familia lincozamidelor, apropiate de macrolide. Este activ fata de Staphylococcus spp.,, inclusiv producatori de penicilinaze, Streptococcus spp., inclusiv Streptococcus pneumoniae, Corynebacterium diphtheriae, Clostridium spp., Bacteroides spp., Mycoplasma spp. Sunt rezistente la lincomicina majoritatea bacteriilor gram-negative, fungii, virusirule, protozoarele. Rezistenta la preparat evolueaza lent. Intre lincomicina si clindamicina exista rezistenta incrucisata. Mecanismul de actiune al lincomicinei consta in inhibitia sintezei proteinelor, fixandu-se pe subunitatile ribozomiale50-S.

Indicatii

Infectiile severe cu stafilococi si streptococi rezistenti la alte antibiotice sau daca acestea sunt contraindicate: septicemiile, osteomielita, endocardita septica, pneumonia, abcesul pulmonar, empiemul pleurei, ranile infectate, meningita purulenta.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la lincozamide, infectiile bacteriene minore, afectiunile renale si/sau hepatice severe, sarcina, lactatia.

Posologie

Adulti cate 500 mg de 3-4 ori pe zi, in infectiile severe cate 600 mg i.m. de 2 ori pe zi, sau perfuzie i.v. cate 600 mg in 250 ml ser fiziologic sau solutie 5% glucoza de 2-3 ori pe zi (durata perfuziei este de circa o ora). Copii peste o luna si pana la 14 ani 30 mg/kilocorp/zi divizate in 3-4 prize p.o., in infectiile grave doza se dubleaza. In perfuzie i.v. 10-20 mg/kg la fiecare 8-12 ore. In infectiile cu streptococ hemolitic cura de tratament constituie cel putin 10 zile.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu s-au semnalat.

Efecte adverse

Glosita, stomatita, greata, varsaturi, diaree persistenta, enterocolita, prurit anal, agranulocitoza, trombocitopenie, purpura trombocitopenica, hipotensiune arteriala, stop cardiac, reactii alergice si anafilactice, sindrom Stevens-Johnson. In administrarea i.v. rapida hipotensiune arteriala, ameteli, astenie. In tratamentul de durata si cu doze mari este posibila colita pseudomembranoasa. Foarte rar reactii alergice (urticarie, dermatita exfoliativa, edem Quinke, soc anafilactic).

Interactiuni

Poate creste efectul miorelaxantelor (blocada neuro-musculara). Nu se amesteca intr-o seringa cu kanamicina sau novobiocina.

Precautii

Poate provoca colita pseudomembranoasa. In eventualitatea acestei colite lincomicina se sisteaza si se trece la tratamentul ei cu vancomicina sau bacitracina. In tratamentul indelungat se recomanda controlul sistematic al functiilor renale si hepatice. Lincomicina nu se utilizeaza in tratamentul meningitei.

Clorhidrat de Lincomicina (Zdorovia, Ucraina). Solutie injectabila 30 % 1 ml in fiole N 10.

KMP Lincomicin (Kievmedpreparat, Ucraina). Pulbere parenterala 500 mg in flacoane.

Lincomicina clorhidrat (UPM din Borisov, Belarus). Solutie injectabila 30% 1ml in fiole N10.

Neloren (Lek, Slovenia< SIZE=2>). Prezentare: Capsule 500 mg N 16. Solutie injectabila 300mg/ml si 600mg/2ml in fiole N10.

Unguent cu Lincomicina (Nijfarm, Rusia). Unguent 2%-15 g.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!