Lidocaina

           

Lidocainum C01B B01

Specialitati: Clorhidrat de Lidocaina, Lidocain, Lidokaina hidrohlorids, Lidocaina, Lidokaino hidrochlorido, Xilina.

Proprietati

Actiunea anestezica locala si cea antiaritmica sunt determinate de stabilizarea membranelor prin blocajul canalelor ionice. Stoparea influxului ionilor de sodiu si calciu in neuroni se manifesta prin imposibilitatea de a genera si transmite impulsuri nervoase. Activitatea antiaritmica se datoreste blocdei canalelor rapide de sodiu ale fibrelor Purkinje. Are o slaba actiune inotrop negativa. Se utilizeaza in tratamentul de urgenta a aritmiilor ventriculare asociate cu infarctul miocardic sau intoxicatia cu glicozide cardiace. Eficacitatea sa in tratamentul aritmiilor supraventriculare este limitata.

Indicatii

Anestezia locala. Aritmiile ventriculare in infarctul miocardic, intoxicatia cu digitalice, operatiile cardiace, cateterizarea inimii.

Contraindicatii

Insuficienta cardiaca congestiva, blocul cardiac incomplet, bradicardia sinusala, sindromul Wolff-Parkinon-White, insuficienta renala sau hepatica, hipovolemia, hipersensibilitatea la lidocaina.

Posologie

Anestezia locala a degetelor 2%-2-3 ml, a plexului umeral si sacral 1%-10-20 ml sau 2%-5-10 ml. Anestezia de conducere 2%-5-10 ml. In cardiologie i.v. o singura priza 1-2 mg/kg, doza maxima 100 mg. Peste fiecare 3-5 minute doza poate fi repetata pana la doza totala de 300 mg. In perfuzie i.v. in solutie Ringer 0,02-0,055 mg/kg cu viteza 2 mg/min. I.m. 2-4 mg/kg fiecare 4-6 ore, doza maxima pentru o administrare este de 200 mg. In infarctul de miocard pana la spitalizare 4 mg/kg, maximum 200-300 mg.

Supradozare

Greata, voma, zgomote in urechi, tremor, tulburari vizuale, dificultati respiratorii, vertij, lesin, convulsii, bradicardie. Tratament: Mentinerea respiratiei, oxigen, vasopresorae (efedrina), in convulsii diazepam sau tiopental sodic i.v.

Efecte adverse

Reactii alergice (dificultati respiratorii, prurit, eruptii cutane).

Interactiuni

Hidantoina creste efectele cardio-depresive, beta-blocantele cresc toxicitatea lidocainei, cimetidina ii reduce inactivarea hepatica. Nu se asociaza cu anticoagulante.

Precautii

Sarcina (lidocaina contracta arterele uterina). Nu se asociaza cu epinefrina sau norepinefrina in anestezia degetelor (pericol de ischemie).

Clorhidrat de Lidocaina (Zdorovia, Ucraina). Solutie injectabila 2 % si 10 % in fiole 2 ml N 10.

Lidocain (Egis, Ungaria). Aerosol 10%-38 g.

Indicatii

Anestezia locala prin pulverizare inainte de interventii minore in stomatologie, dermatologie, oto-rino-laringologie, ginecologie, inainte de inserarea cateterelor si tuburilor endotraheale.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea cunoscuta la lidocaina.

Posologie

In mod obisnuit 1-3 pufuri, in obstetrica pana la 15-20 pufuri.

Efecte adverse

Senzatie de intepatura in momentul pulverizarii. Dispare in scurt timp. Pot fi reactii alergice. Nervozitate si/sau depresie, hipotensiune si bradicardie.

Supradozare

Efecte nervoase centrale si cardiovasculare. Tratament: Oxigenoterapie, respiratie asistata (daca este nevoie).

Lidocain (Sopharma, Bulgaria). Solutie injectabila 0,5%-5 ml si 10 ml, 1%-10 ml si 2%-2 ml si 10 ml in fiole N 10ยด 10.

Lidokaina hidrohlorids (Grindex, Letonia). Solutie injectabila 1%-2 ml si 2%-5 ml in fiole N 10.

Lidocaina (Farmaco, Moldova). Solutie injectabila 2%-2 ml in fiole N 10.

Lidokaino hidrochlorido (Sanitas, Letonia). Solutie injectabila 2%-2 ml in fiole N 10.

Xilina (Sicomed, Romania). Solutie injectabila 2%-2 ml in fiole N 10 si n 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!