Levomepromazina

           

Levomepromazinum N05A A02

Specialitati: Tisercin.

Proprietati

Derivat de fenotiazina cu efect sedativ predominant, analgezic, antiemetic, anticolinergic, antihistaminic si adrenoblocant moderat. Provoaca hipotensiune arteriala.

Indicatii

Agitatie psiho-motorie de diversa geneza: faza maniacala a psihozei maniaco-depresive, psihoza involutiva, schizofrenia depresivo-paranoiaca, excitatia catatonica, depresia reactiva, psihoza alcoolica si alte stari psihotice asociate cu fenomene de frica, angoasa, neliniste motorie; afectiunile neurotice cu hiperexcitabilitate, afectiuni ale somnului; bolile asociate cu sindrom algic: neuralgia trigemenului, nervului facialis, herpesul zoster s.a.; dermatozele pruriginoase (adjuvant); epilepsia, oligofrenia (adjuvant); potentarea actiunii analgezicelor, anestezicelor generale.

Contraindicatii

Hipotensiunea arteriala severa, in special la varstnici, bolile hepatice, bolile sistemului hematopoietic, insuficienta cardiovasculara in faza decompensarii, lactatia.

Posologie

Tratamentul incepe de obicei prin administrare parenterala. In agitatia psiho-motorie 25-75 mg (1-3 ml) i.m., uneori 200-250 mg/zi si pana la 350-500 mg/zi i.m. sau pana la 75-100 mg i.v. Dupa depasirea fazei de excitatie se trece la administrarea p.o. In psihoza alcoolica acuta 50-75 mg si pana la 100-150 mg i.m. timp de 5-7 zile. In afectiunile psihopatologice moderate tratamentul incepe cu doza initiala de 25-50 mg (1-2 ml i.m. sau 1-2 comprimate p.o.), marind-o zilnic cu 25-50 mg pana la 200-300 mg (in unele cazuri pana la 600-800 mg/zi) p.o. sau 75-200 mg i.m. Dupa atingerea efectului terapeutic doza poate fi redusa gradual pana la doza de intretinere de 25-100 mg/zi. In afectiunile neurotice 12,5-50 mg/zi (1/2-2 comprimate) in conditii de ambulator.

Supradozare

Convulsii, coma. Tratament: Masuri de recuperare, terapie simptomatica in conditii spitalicesti.

Efecte adverse

Afectiuni extrapiramidale cu predominarea sindromului acineto-hipotonic, surmenaj, somnolenta, hiposalivatie, constipatie, afectiuni hepatice, hipotensiune ortostatica, tahicardie, agranulocitoza.

Interactiuni

Creste actiunea deprimanta a inhibitorilor SNC, efectul hipotensiv al antihipertensivelor (riscul hipotensiunii severe) si anticolinergic al colinoblocantelor. Inhibitorii de MAO cresc riscul afectiunilor extrapiramidale din cauza retinerii inactivarii hepatice a levomepromazinei. Levomepromazina scade efectul levodopei datorita blocadei receptorilor dopaminergici. Antiacidele cu calciu, magneziu sau aluminiu retin absorbtia intestinala a levomepromazinei. In acest caz levomepromazina se administreaza cu o ora pana la sau peste 4 ore dupa antiacid.

Precautii

Injectiile cu levomepromazina sunt dureroase. Se recomanda schimbarea continua a locului injectiei. Se vor monitoriza hemograma si functiile hepatice. La persoanele varstnice se va controla sistematic tensiunea arteriala. Dupa administrarea unei doze mari bolnavul va sta culcat 30 min pentru a evita o eventuala hipotensiune ortostatica. Sarcina (se vor administra doze minime, micsorandu-le gradual spre sfarsitul graviditatii pentru a evita efectele anticolinergice la nou-nascut). In debutul tratamentului, pana la instalarea dozei de intretinere, nu se recomanda conducerea vehiculelor sau lucrul care solicita vigilenta. Mai departe restrictiile vor depinde de gradul de tolerare a preparatului. Consumul bauturilor alcoolice este contraindicat pe parcursul intregii perioade de tratament.

Tisercin (Egis, Ungaria). Drajeuri 25 mg N 50. Solutie injectabila 25 mg/1 ml in fiole N10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!