Levodopa

           

Levodopum N04B A01

Proprietati

Levodopa este isomerul levogir al dioxifenilalaninei (dopa) care patrunde liber in encefal unde se transforma in dopamina sub influenta dopa-decarboxilazei. Dopamina este necesara pentru transmisiunea impulsurilor nervoase in sistemul extrapiramidal. Insuficienta dopaminei sta la baza bolii Parkinson. Cea mai mare parte a dozei de levodopa este transformata in dopamina in tesuturile periferice in care dopa-decarboxilaza este prezenta si pentru encefal ramane dor o mica parte de preparat. In scopul pastrarii intregii doze de levodopa pentru encefal se administreaza concomitent un inhibitor periferic al dopa-decarboxilazei, carbidopa (Nakom) sau benserazid (Madopar). Dozele Levodopei pot fi micsorate in acest caz de la 8 g/zi pana la mai putin de 1 g/zi.

Indicatii Boala Parkinson (paralysis agitans), parkinsonismul postencefalitic sau simptomatic (dupa intoxicatii cu monoxid de carbon sau mangan).

Contraindicatii

Astmul bronsic, emfizemul pulmonar si alte boli pulmonare severe, insuficienta cardio-vasculara severa, starile convulsive in antecedente, diabetul zaharat si alte boli endocrine, glaucomul cu unghi deschis si inchis, ulcerul gastric in antecedente, starile psihotice, insuficienta hepatica sau renala, intoleranta la preparat.

Posologie

Cate 2-4 g de 2-4 ori pe zi, marind doza fiecare 3-7 zile pana la cea optima. Doza maxima este de 8 g/zi.

Supradozare

Depresie psihica, miscari coreiforme, aritmii cardiace. Tratament: spalatura gastrica, antiaritmice, piridoxina p.o. 10-25 mg.

Efecte adverse

Confuzie, depresie psihica, agresivitate, miscari necontrolate ale corpului, in special ale capului, fetii, limbii, aritmii, hipotensiune ortostatica, ulcer duodenal, anemie hemoltica, anorexie, uscaciuea gurii, cefalee, insomnie, cosmaruri, oboseala neobisnuita.

Interactiuni

Carbidopa si benserazidul (inhibitori ai dopa-decarboxilazei periferice) cresc efectele levodopei si permit micsorarea dozelor acesteia. Alte antiparkinsoniene (amantadina, bromcriptina, biperidenul, ciclodolul, selegilina) cresc eficacitatea levodopei. Neurolepticele (antipsihoticele), alcaloizii de Rauwolfia si piridoxina scad efectele levodopei.

Precautii

A se ridica dimineata din pat treptat (risc de hipotensiune ortostatica). Levodopa inhiba secretia laptelui.

Nota: Levodopa intra in componenta preparatelor Madopar si Nakom.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!