Levamisol

           

Levamisolum P02C E01, L03A X

Specialitati: Decaris.

Proprietati

Ca antihelmintic provoaaca paralizia parazitilor prin depolarizarea musculaturii lor si dereglarea metabolismului prin inhibitia fumarat-reductazei, implicate in procesele metabolice ale helmintilor. Ca imunostimulator creste activitatea celulelor sistemului imun, mareste sinteza de anticorpi la diversi antigeni, activizeaza T-limfocitele si proliferarea lor, potenteaza functiile monocitelor si macrofagelor, inclusiv fagocitoza si chemotaxia.

Indicatii

Ca antihelmintic: ascaridioza, necatoroza, strongiloidoza, trichostrongiloidoza, ankilostomidoza. Ca imunostimulator bolile virale, artrita reumatoida, boala Crohn, boala Reuter, stomatita aftoasa, lupusul eritematos sistemic, neoplaziile bronsice, de colon, mamare, limfomul Hodgkin, dupa tratamentul chimioterapic, chirurgical sau actinic.

Contraindicatii

Sarcina, lactatia, agranulocitoza medicamentoasa in antecedente, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Ca antihelmintic adulti 150 mg o singura data (seara). Copii 2,5 mg/kg in monodoza (seara). Ca imunostimulator 2,5 mg/kg. In artrita reumatoida si infectiile recidivante ale cailor respiratorii superioare a copiilor aceasta doza se administreaza o data pe saptamana, in unele cazuri de doua ori pe saptamana. In neoplazii 2,5 mg/kg trei zile consecutiv o data la fiecare 2 saptamani durata tratamentului stabilindu-se individual.

Efecte adverse

In monodoza greata, voma, diaree. In tratamentul indelungat - reactii alergice cutanate, ameteli, cefalee, insomnie, depresie, leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie. Foarte rar ataxie, parestezii si unele efecte psihice. Uneori proteinurie, azotemie, soc anafilactic, iridociclita, vasculita.

Interactiuni

Creste efectele adverse ale alcoolului, eterului, cloroformului, derivatilor de pirazolona.

Precautii

Bolile hepatice, renale, hematopoietice, cerebro-vasculare. A se controla periodic numarul leucocitelor. Daca numarul leucocitelor scade pana la 3000/mm3 sau al neutrofilelor pana la 1000/mm3 tratamentul trebuie sistat. Pe toata perioada tratamentului cu levamizol a se evita administrarea dozelor mari de corticosteroizi, citostatice si asociatiilor de antireumatice. Consumul bauturilor alcoolice este contraindicat pe toata perioada tratamentului.

Decaris (Gedeon Richter, Ungaria). Comprimate 50 mg si 150 mg.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!