Lamotrigin

           

Lamotriginum N03A X09

Specialitati: Lamictal.

Proprietati

Anticonvulsivant prin blocajul canalelor de sodiu voltaj-dependente presinaptice neuronale in faza inactivarii lente si a eliminarii excesive a glutamatului (aminoacid care joaca un rol crucial in declansarea puseului convulsiv).

Indicatii

Epilepsia. Adulti: monoterapia sau tratamentul adjuvant al crizeloe partiale sau generalizate, inclusiv clonico-tonice, si a celor asociate cu sindromul Lennox-Gastaud. Copii: terapia adjuvanta a crizelor partiale sau generalizate, inclusiv clonico-tonice si in sindromul Lennox-Gastaud.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Adulti si copii peste 12 ani care nu au primit acid valproic, in monoterapie 25 mg o data pe zi timp de 2 saptamani, apoi 50 mg o data pe zi timp de 2 saptamani si mai departe doza se suplimenteaza cu 50-100 mg fiecare 1-2 saptamani pana la efectul optim. Doza de intretinere 100-200 mg/zi divizata in 2 prize. Pentru unii pacienti 500 mg/zi. Pentru pacientii care primesc acid valproic, initiala 25 mg peste o zi timp de 2 saptamani, apoi se creste cu 25 mg/zi urmatoarele 2 saptamani si mai departe cu maximum 25-50 mg/zi la fiecxare 1-2 saptamani pana la efectul terapeutic optim. Doza de intretinere 100-200 mg/zi in 1 sau 2 prize. Pentru pacientii care se trateaza cu antepileptice inductoare ale enzimelor hepatice, cu exceptia acidului valproic, initiala 50 mg/zi timp de 2 saptamani, apoi 100 mg/zi divizate in 2 prize alte 2 saptamani dupa care doza se mareste cu maximum 100 mg/zi fiecare 1-2 saptamani pana la efectul optim. Doza de intretinere 200-400 mg/zi in 2 prize. Pentru unii pacienti 700 mg/zi pana la efectul optim. Pentru pacientii care primesc alte antiepileptice se recomanda doza ca pentru cei care primesc acid valproic.

Pentru copiii de 2-12 ani care primesc acid valproic cu sau fara alte antiepileptice, initiala 0,2 mg/kg/zi timp de 2 saptamani, apoi 0,5 mg/kg/zi alte 2 saptamani. Mai departe doza se majoreaza cu 0,5-1 mg/kg/zi fiecare 1-2 saptamani pana la efectul optim. Doza de intretinere 1-5 mg/kg/zi in 1 sau 2 prize. Doza maxima 200 mg/zi. Pentru pacientii care se trateaza cu antepileptice inductoare ale enzimelor hepatice, cu exceptia acidului valproic, initiala 2 mg/kg/zi in 2 prize timp de 2 saptamani, apoi se majoreaza cu 5 mg/kg/zi timp de alte 2 saptamani si mai departe cu 2-3 mg/kg/zi la fiecare 1-2 saptamani pana la efectul optim. Doza medie de intretinere 5-15 mg/kg/zi in 2 prize. Doza maxima 400 mg/zi. Pentru pacientii care primesc alte antiepileptice se recomanda doza ca pentru cei care primesc acid valproic. Pentru atingerea efectului optim se recomanda controlul masei corporale a copilului si ajustarea dozelor. Daca in doza calculata intra o bucata de comprimat, se da doza cu comprimate intregi fara aceasta bucata. Daca doza calculata este sub 2,5 mg, preparatul nu se administreaza.

Supradozare

Ataxie, nistagmus, ameteli, somnolenta, cefalee, voma. Tratament: Lavaj gastric, carbune activat, terapie simptomatica.

Efecte adverse

Cefalee, astenie, eruptii cutanate, greata, ameteli, somnolenta, insomnie. Rar sindrom Stevens-Johnson sau Lyell cu risc fatal.

Interactiuni

Anticonvulsivantele care induc enzimele hepatice (fenitoina, fenobarbitalul, carbamazepina, primidonul) cresc metabolizarea hepatica a lamitriginului si-i scad eficacitatea. Acidul valproic si preparatele lui reduc metabolizarea hepatica a lamotriginului si-i cresc efectul. Lamitriginul nu influenteaza actiunea contraceptivelor orale.

Precautii

Insuficienta hepatica. La aparitia eruptiilor cutanate, daca ele sunt provocate de lamitrigin, tratamentul cu acest preparat se intrerupe. Sistarea brusca a tratamentului poate declansa convulsii (efect rebound). Se recomanda micsorarea graduala a dozelor timp de 2 saptamani.

Lamictal (Glaxo Wellcome, Marea Britanie). Comprimate 25 mg, 50 mg si 100 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!