Lactuloza

           

Lactulosum A06A D61

Specialitati: Portalak.

Proprietati

Este un dizaharid sintetic care, sub influenta florei intestinale, se transforma in acid acetic si acid lactic. Actioneaza ca laxativ osmotic si acidifica continutul intestinului gros atat direct, cat si prin favorizarea proliferarii lactobacililor. Creaza conditii pentru legarea amoniacului prin formare de saruri de amoniu si eliminarea lor cu scaunul. Inhiba proliferarea salmonelelor. Nu afecteaza absorbtia vitaminelor si nu provoaca toleranta. Nu se absoarbe din intestin.

Indicatii

Constipatiile cronice, encefalopatia hepatica, salmoneloza (cu exceptia formelor generalizate); tulburarile digestive legate de procesele de putrefactie dupa intoxicatiile alimentare ale sugarilor si copiilor sub 10 ani.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la lactuloza, galactozemia.

Posologie

Ca laxativ, adulti 10-30 g/zi, copii 2,5-7,5 g/zi, dupa varsta. In encefalopatia hepatica 60-100 g/zi, divizata in 3 prize.

Efecte adverse

Dureri abdominale si flatulenta dupa primele doze care trec peste 48 ore. Rar greata,varsaturi, inapetenta, sete. Cefalee, ameteli, aritmii, mialgii, astenie, oboseala, convulsii.

Supradozare

Crampe intestinale, diaree. Tratament: ajustarea dozei sau sistarea administrarii.

Interactiuni

Alte laxative cresc riscul diareei. Neomicina creste riscul efectelor neurotoxice.

Precautii

Diabetul zaharat, in special in afectiunile inflamatorii ale colonului. In administrarea indelungata (peste 6 luni) se va controla kaliemia, cloremia si concentratia bioxidului de carbon din sange.

Portalak (Belupo, Slovenia). Sirop 3335 mg/5 ml - 500 ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!