Kanamicina

           

Kanamycinum J01G B04

Specialitati: Kanabru, Kanamicin, Kanamicina.

Proprietati

Kanamicina este un antibiotic din familia aminoglicozidelor produs de Streptomyces kanamyceticus. Este activa fata de Mycobacterium tuberculosis, majoritatea bacililor gram-negativi - Escherichia coli, Shigella spp., Proteus spp., Salmonella spp., Proteus spp., Enterobacter spp., Klebsiella pneumoniae, cocilor gram-negativi - Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, cocilor gram-pozitivi - Staphylococcus spp., inclusiv producatori de penicilinaze. Sunt putin sensibili sau rezistenti Pseudomonas spp., Streptococcus spp. Deoarece aminoglicozidele pot patrunde in celula bacteriana prin intermediul unui mecanism transportor oxigenodependent, bacteriile anaerobe sunt insensibile la ele. Sunt rezistente si levurile, virusurile si majoritatea protozoarelor.

Indicatii

Infectiile grave (septicemie, meningita) cu E. Coli, Klebsiella spp., Enterobacter spp., Proteus spp., Neisseria; Infectiile combinate cu bacili gram-negativi (peritonite, pielonefrite), infectii de etiologie necunoscuta (in compozitie cu peniciline). Pneumoniile, empiemul pleural, abcesul pulmonar. Tuberculoza pulmonara si a altor organe (prepart minor, se administreaza in cazul rezistentei la antituberculoasele majore). Dizenterie (in compozitie cu doxiciclina), infectii cu enterococi (in compozitie cu ampicilina). Complicatiile supurative postoperatorii. Combustiile.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la aminoglicozide, afectiunile auditive, insuficienta renala sau hepatica (cu exceptia afectiunilor tuberculoase). Insuficienta cardiaca. Miastenia, nevrita nervului acustic. Sarcina, lactatia.

Posologie

Kanamicina se administreaza i.m. profund sau in perfuzie i.v. In ultimul caz doza antibioticulU (500 mg) se dizolva in 200 ml solutie salina isotona sau solutie 5% glucoza si se administreaza cu viteza de 60-80 picaturi/min. Adulti cate 500 mg de 2-3 ori pe zi i.m. Copii sub 1 an 100 mg/zi, 1-5 ani - 300 mg/zi, peste 5 ani 300-500 mg/zi (doza maxima este de 15 mg/kg/zi divizata in 2-3 prize). In tratamentul tuberculozei - adulti 1 g/zi i.m. o data pe zi, copii 15 mg/kg/zi o data pe zi. Se recomanda 6 zile de injectii si o zi repaus. Durata tratamentului este in functie de stadiul si evolutia bolii.

Reactii adverse Neurotoxice (ataca ireversibil nervii acustic si vestibular), nefrotoxice (in tratamentul de lunga durata), hepatotoxice, blocada neuro-musculara (indeosebi la persoanele cu afectiuni neuro-musculare sau aflate in anestezie generala), dermatite eczematoase la contactul repetat cu pielea.

Interactiuni

Combinatia cu penicilinele ii sporeste eficacitatea.

Precautii

In afectiunile renale doza se va micsora conform clearance-ului creatininei. A nu se combina cu alte preparate nefrotoxice sau neurotoxice.

Kanabru (Brupharexport, Belgia). Pulbere parenterala 1000 mg in flacoane.

Kanamicin (Antibiotic-Co, Bulgaria). Pulbere parenterala 1 000 mg in flacoane N 10.

Kanamicina (Eurofarmaco, Moldova-Romania). Pulbere parenterala 500 mg si 1000 mg in flacoane.

Kanamicina (Europharm, Romania). Pulbere parenterala 500 mg si 1000 mg in flacoane (cate 63 in cutii colective).

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!