Isradipina

           

Isradipinum C08C A03

Specialitati: Lomir, Lomir Retard.

Proprietati

Blocheaza canalele lente ale calciului indeosebi a muschilor netezi vasculari. Dilata arteriolele miocardului, musculaturii scheletice si creierului, reduce rezistenta vasculara periferica si presarcina ventriculului stang. Nu inhiba conductibilitatea A-V si contractilitatea miocardului. In dozele antihipertensive manifesta efect natriuretic moderat. Efectul antihipertensiv evolueaza in cateva ore dupa administrarea primului comprimat, insa efectul maxim se instaleaza in 3-4 saptamani.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala (in monoterapie sau in combinatie cu diuretice tiazidice).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In hipertensiunea arteriala usoara si moderata, adulti 1 comprimat de 2 ori pe zi sau 1 capsula retard o data pe zi, varstnici 1,25 mg de 2 ori pe zi. Daca in 4 saptamani nu se atinge efectul dorit dozele se majoreaza pana la 10 mg/zi sau se adauga alt antihipertensiv. Solutia injectabila se administreaza in hipertensiunea intra- si postoperatorie pe inima.

Efecte adverse

Ameteli, cefalee, crize de caldura, greturi, tahicardie, palpitatii, edeme locale periferice, rar hipotensiune arteriala. Discomfort abdominal, rar cresterea activitatii transaminazelor serice. Astenie, eruptii cutanate.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu s-au semnalat, insa e posibila hipotensiunea arteriala severa si indelungata. Tratament: pozitie orizontala cu membrele ridicate, antihipotensive, substituenti de plasma pentru a reconstitui volumul sangelui circulant, preparate de calciu i.v.

Interactiuni

Fentanilul, administrat concomitent cu isradipina, poate conduce la hipotensiune severa.

Rifampicina si alti inductori ai enzimelor hepatice reduc concentratia plasmatica a isradipinei si efectele ei.

Precautii

Insuficienta cardiaca (in special in combinatia cu beta-blocante), renala sau hepatica, varsta inaintata (ajustarea individuala a dozelor). La aparitia reactiei de hipersensibilitate tratamentul trebuie suspendat. Sarcina si lactatia.

Lomir (Sandoz Pharma, Elvetia). Comprimate 2,5 mg N 14. Solutie concentrata 1 mg/10 ml pentru perfuzii in fiole N 5.

Lomir retard (Sandoz Pharma, Elvetia). Capsule retard 5 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!