Isotretinoin

           

Isotretinoinum D10B A01

Specialitati: Roaccutane.

Proprietati

Este un stereoizomer sintetic al acidului transretinoic cu actiune antiseboreica specifica in formele severe de acnee rebele la alte metode de terapie. Inhiba activitatea glandelor sebacee si keratinizarea, le reduce marimea si inflamatia pielii. Isotretinoinul este toxic si teratogen.

Indicatii

Forma chistica a acneei, care nu se supune tratamentului cu alte preparate sau prin alte metode, inclusiv cu antibiotice pe cale sistemica.

Contraindicatii

Afectiunile hepatice sau renale severe, hipervitaminoza A, hiperlipidemiile exprimate, sarcina (risc enorm de teratogeneza), lactatia, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Initiala 0,5 mg/kg (maximum 1 mg/kg/zi pentru cateva zile) 4 saptamani, de intretinere 0,1 mg/kg/zi timp de 4 luni. Dupa o intrerupere de 2 luni cura poate fi repetata. Ameliorarea starii se observa si dupa sistarea tratamentului. Medicamentul se ia in timpul mesei o data pe zi, iar dozele mai mari se divizeaza in cateva prize.

Supradozare

Simptome de hipervitaminoza A. Tratament: Lavaj gastric.

Efecte adverse

Uscaciunea mucoaselor, eruptii cutanate, dermatita, hiperhidroza, granuloame, paronichii, distrofia unghiilor, alopecie si vasculita (granulomatoza Wegener); conjunctivita, fotofobie, hemeralopie, cataracta, hipoacuzie, cefalee, depresie, convulsii, hipertensiune intracerebrala; greata, colita, cresterea transaminazelor hepatice in sange (hepatotoxicitate); anemie, neutropenie, artralgii, hiperostoze. Creste nivelul lipidelor in sange.

Interactiuni

Preparatele care contin vitamina A cresc riscul hipervitaminozei A. Tetraciclinele cresc riscul hipertensiunii intracerebrale.

Precautii

Deaorece preparatul este teratogen, inainte de a fi administrat femeilor tinere, trebuie sa se excluda sarcina. Sarcina poate fi recomandata numai peste o luna dupa sistarea tratamentului. Se recomanda controlul sistematic al functiilor hepatice indeosebi la diabetici, obezi si alcoolici. Nu se recomanda utilizarea concomitenta a altor preparate keratolitice si exfoliante. A se pazi de radiatia solara si ultravioleta.

Roaccutane (F. Hoffmann- La Roche, Elvetia). Capsule 10 mg si 20 mg N 30 si N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!