Isoniazida

           

Isoniazidum J04A C01

Specialitati: Isoniazid, Isoniazid 300 mg, Isoniazida.

Proprietati

Bactericid fata de bacilii tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) aflati in crestere si multiplicare activa. Mecanismul precis de actiune este necunoscut insa se presupune ca inhiba sinteza acizilor micolici, ceeace provoaca ruptura peretelui celular al organismelor sensibile. Are proprietati antivitaminice, intrand in competitie cu piridoxalfosfatul pentru apotriptofanaza.

Indicatii

Toate formele de tuberculoza de orice localizare. De obicei se administreaza concomitent cu alte tuberculostatice, iar in poliinfectii impreuna cu antibiotice cu spectru larg, fluorochinolone, sulfamide s.a.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, afectiunile hepatice acute de orice etiologie, epilepsia si starile convusive, poliomielita in antecedente, afectiunile renale, ateroscleroza severa. In doze mari (peste 10 mg/kg) este contraindicata in sarcina, insuficienta cardio-pulmonara severa, hipertensiunea arteriala severa, angina toracala, bolile SNC, ateroscleroza diseminata, astmul bronsic, psoriazis, eczema in faza acutizarii, hepatita acuta si ciroza hepatica, mixedem.

Posologie

Adulti 5 mg/kg o data pe zi, maximum 300 mg/zi, copii 10 mg/kg o data pe zi (a nu depasi 300 mg/zi). A se lua in consideratie intensitatea acetilarii hepatice a isoniazidei de catre pacientul dat.

Supradozare

Greata, voma, afectiuni vizuale, halucinatii, acidoza metabolica, hiperglicemie, acetonurie. Tratamentul consta in alcalinaizarea sangelui si urinei cu hidrocarbonat de sodiu, diureza osmotica fortata, in cazurile severe hemodializa sau dializa peritoneala. Terapie simptomatica.

Efecte adverse

Greata, voma, afectiuni hepatice, neuropatie periferica.

Interactiuni

Scade efectele piridoxinei (carenta vitamiei B6!), creste concentratia serica a fenitoinei, carbamazepinei, anticoagulantelor, benzodiazepinelor, in abuzul de alcool poate provoca hepatita..

Precautii

A nu se folosi bauturi alcoolice concomitent cu isoniazida, a se controla regulat vederea.

Isoniazid (SANAVITA Gesundheismittel GmbH, Germania). Comprimate filmate 100 mg si 300 mg N 100 si N 1000.

Isoniazid 300 mg (Holden Medical BV, Olanda). Comprimate N 100 si N 1000.

Isoniazid (Uzina chimico-farmaceutica din Lugansc, Ucraina). Comprimate 100 mg si 300 mg N 100.

Isoniazida (Uzina Chimico-Farmaceutica Borsceagovsc, Ucraina). Comprimate 200 mg N 50 si N 100.

Isoniazida (Farmaco, Moldova). Comprimate 300 mg N 100 in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!