Ipratropium bromid

           

Ipratropii bromidum R03B B01

Specialitati: Atrovent, Itrop.

Prezentare Aerosol (spray) dozator 0,02 mg/doza, Comprimate filmate 10 mg, Fiole 0,5 mg/1 ml.

Proprietati

Ipratropiul este un compus sintetic de amoniu cuaternar cu proprietati anticolinergice bronhodilatatoare. Inhiba reflexele vagale la nivelul bronhiilor prin blocarea m-colinoreceptorilor si reducerea concentratiei guanosin-monofosfatului ciclic (GMPc) muschilor netezi. Administrat prin inhalare actioneaza predominant local, in bronhii. O parte din doza se inghite cu saliva insa nu se absoarbe si nu are efecte sistemice. Administrat sistemic poate produce si unele efecte atropinice.

Indicatii

Profilaxia si tratamentul crizelor de astm bronsic, bronsita cronica cu sau fara emfizem. Bradicardia sinusala vagala, bradiaritmia cu bloc sino-atrial, blocul A-V de gradul II sau III (tip Wenckenbach) si fibrilatia auriculara.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la anticolinergice, glaucomul, hipertrofia de prostata, dificultatile de mictiune, stenoza mecanica a tractului gastrointestinal, tahicardia, megacolonul.

Posologie

Profilaxia crizelor de astm 1-2 puffuri de 3 ori pe zi. Tratamentul crizelor acute de astm 1-2 puffuri. La necesitate peste 5 min se poate administra o a doua doza, in cazuri exceptionale, peste alte 5 minute se administreaza a treia doza. Formele parenterale - initierea tratamentului - o singura administrare i.v. sub controlul E.C.G. Mai departe se prelungeste cu comprimate p.o. 1-11/2 Comprimate de 2-3 ori pe zi.

Supradozare

Uscaciunea gurii si faringelui. Tratament: Provocarea vomei cu apa sarata (1 lingura de sare de bucatarie la 1 pahar de apa) sau lavaj gastric. Fizostigmina este considerata antidot de electie. In lipsa ei - Neostigmina i.m. sau i.v.

Efecte adverse

Xerostomie, iritatie a gatului, reactii alergice, tuse, bronhoconstrictie paradoxala. Inapetenta, flatulenta, constipatie. La pacientii cu constipatie cronica sau insuficienta cardiaca tratati cu glicozide cardiace poate surveni ileus paralitic ireversibil. Tulburari de acomodatie, mictiuni dificile, crize glaucomatoase, hipertermie (rezultatul inhibitiei perspiratiei), extrasitole supraventriculare si ventriculare, tahicardie, fibrilatie ventriculara.

Interactiuni

Beta-adrenergicele si xantinele intensifica efectul bronhodilatator. Antiparkinsonienele, clonidina si antidepresivele triciclice intensifica efectele anticolinergice ale Ipratropiului.

Precautii

Glaucomul cu unghi inchis, hipertrofia prostatei. Sarcina (in special primul trimestru) numai in cazuri exceptionale. Conducerea vehiculelor (tulburari de acomodatie). Copiii (datele clinice in privinta copiilor lipsesc).

Atrovent (Boehringer Ingelheim, Germania). Aerosol (spray) dozat 0,025% 20ml in flacoane.

Itrop (Boehringer Ingelheim, Germania). Comprimate 10 mg N 50.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!