Iopromid

           

Iopromidum V08A B05

Specialitati: Ultravist.

Proprietati

Monomer neionic cu osmolaritate mica care contine in molecula 48,12% iod. Acesta retine razele Roentgen si reda preparatului si organelor in care este introdus un inalt grad de radioopacitate.

Indicatii

Crearea de contrast in tomografia computerizata, angiografia digitala substractiva, urografia i.v., flebografia membrelor, artrografia, histerosalpingografia, fistulografia.

Contraindicatii

Hipertireoza, hipersensibilitatea la iod.

Posologie

Se ajuisteaza in fuinctie de varsta si masa corporala a pacientuilui, debituil cardiac, scopuil diagnostic, performantele aparatajuilui, voluimuil vaselor sanguine a regiuinii cercetate. Contrastuil vaselor este maxim in 15-120 sec, al parenchimuilui renal in 30-60 sec, al calicelor peste 1-3 min cui maximuim de contrast in 5-15 min.

Supradozare

Tulburari severe cardiace si respiratorii. Tratamentul este simptomatic. In cazuri grave hemodializa sau dializa peritoneala (iopromidul este dializabil).

Efecte adverse

Greata, varsaturi, hipo- sau hipertensiune arteriala, vasodilatatie, dureri toracale; ameteli, somnolenta, cefalee, confuzie, parestezie, dispnee; tulburari vizuale, gust neplacut; Dizurie, retentie urinara; urticarie, dureri si/sau hematom in locul injectiei; stranut, lacrimatie, febra.

Interactiuni

Orice agent colecistografic poate provoca efecte nefrotoxice la pacientii cu insuficienta hepatica carora li s-a administrat iopromid.

Precautii

Insuficienta cardiaca cu fenomene de decompensare, insuficienta hepatica sau renala severa, emfizemul pulmonar, ateroscleroza si spasmele vaselor cerebrale diabetul zaharat, gusa nodulara, plasmocitomul, starile grave. Pacientilor cu feocromocitom li se recomanda administrarea prealabila a unui alfa-blocant pentru a preveni criza hipertensiva, iar celor predispusi la reactii anafilactoide corticosteroizi si antihistaminice. Mediile de contrast care contin iod pot modifica rezultatele cercetarii functiei tiroidei din care cauza ele se pot efectua numai peste 2-6 saptamani dupa utilizarea iopromidului. In timpul sarcinii cercetarile cu iopromid sunt posibile numai in cazuri exceptionale.

Ultravist-240 (Schering, Germania). Solutie injectabila 240 mg/ml in flacoane a 10 ml N 10.

Ultravist-300 (Schering, Germania). Solutie injectabila 300 mg/ml in flacoane a 10 ml, 20 ml, 50 ml si 100 ml N 10.

Ultravist-370 (Schering, Germania). Solutie injectabila 370 mg/ml in flacoane a 30 ml, 50 ml si 100 ml N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!