Intralipid 10% si 20%

           

(Pharmacia & Upjohn, Suedia). Flacoane cu emulsie perfuzabila 100 mg/ml-500 ml si 200 mg/ml-500 ml.

Compozitie Intralipid 10%: Ulei fractionat de soia 100 g, Fosfolipide fractionate din galbenus de ou 12 g, Glicerol 22,5 g, Apa injectabila pana la 1 litru. Intralipid 20%: Ulei fractionat de soia 200 g, Fosfolipide fractionate din galbenus de ou 12 g, Glicerol 22,5 g, Apa injectabila pana la 1 litru.

Proprietati

Preparat utilizat pentru alimentatiea parenterala. Reprezinta o emulsie apirogena de lipide. Se administreaza in perfuzie i.v. Este o sursa de energie si acizi grasi esentiali. 1 ml emulsie 10% furnizeaza 1,1 kcal/ml, iar 1 ml emulsie 20%-2 kcal/ml. Uleiul de soia contine predominant acizi grasi polinesaturati.

Indicatii

Alimentatie parenterala ca sursa de energie si acizi grasi esentiali, deficitul de acizi grasi esentiali in cazurile cand insuficienta lor nu poate fi inlaturata prin ingestie.

Contraindicatii

ÂȘocul (faza incipienta), tulburarile grave ale metabolismului lipidic, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Adulti maximum 3 g/kg/zi de trigliceride. Viteza perfuziei pentru emulsia 10% si 20% - 500 ml/5 ore. Nou-nascuti si copii mici 500 mg-4 g/kg/zi cu viteza 170 mg/kg/ora. Prematuri si nascuti cu masa corporala mica, initiala 500mg-1 g/kg/zi (pana la 2 mg/kg/zi) pe parcursul a 24 ore. Cresterea de mai departe a dozei poate fi facuta numai cu controlul nivelului sanguin al trigliceridelor, activitatii enzimelor hepatice si saturarii sangelui cu oxigen.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Greata, voma, hipertermie. In asemenea cazuri administrarea preparatului se sisteaza.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

Insuficienta hepatica si renala, diabetul zaharat decompensat, pancreatita, hipotiroidismul, septicemia (cu controlul riguros al trigliceridemiei). Se recomanda testarea sensibilitatii pacientului la preparat, indeosebi a alergicilor. Nou-nascutii cu hiperbilirubinemie si hipertensiune pulmonara (cu controlul calitatii plachetelor, activitatii enzimelor hepatice si trigliceridemiei.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!