Interferon beta

           

Interferonum beta L01A A11

Specialitati: Frone.

Proprietati

Interferonii sunt proteine si glicoproteine produse de celulele eucariote ca raspuns la infectia virala sau la actiunea altor inductori biologici. Ei sunt citokine cu efect antiviral, antiproliferativ si imunomodulator. Interferonul beta este produs de diverse tipuri de celule, inclusiv fibroblaste si macrofage. El se leaga de receptorii specifici de pe suprafata celulelor umane si initiaza o cascada de reactii intracelulare care se termina cu sinteza de 2,5-oligoadenilat sintetaza, b2-microglobulina si neopterina.

Indicatii

Keratoconjunctivita adenovirala si herpetica, herpesul labial si genital. Herpes zoster, hepatita B si non A-non B cronica activa, condiloamele acuminate, neoplasmul intraepitelial de col uterin, efuziunile pleurale neoplazice, leucemia cu tricoleucocite.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, sarcina, insuficienta hepatica, renala sau cardiaca, ciroza hepatica decompensata, epilepsia, terapia imunosupresiva a hepatitei cronice, patologia tiroidiana.

Posologie

In conjunctivite - colir de 8 ori pe zi 7-10 zile. In herpesul labial, genital sau zoster unguent aplicat de 4-6 ori pe zi (pana la 8-10 ori pe zi) cu un usor masaj. In condiloame - idem 14-21 zile consecutive. In hepatita virala B 5 mln U/m2 i.m. de 3 ori pe saptamana timp de 6 luni, non A - non B 6 mln U/m2 de 3 ori pe saptamana timp de 3-6 luni. In neoplazia intraepiteliala de col uterin 3 mln U/zi intralezional 5 zile consecutive, apoi 3 mln U peste o zi timp de 2 saptamani. In efuziunile pleurale neoplazice, dupa toracocenteza, 5 mln U (diluate in 50 ml solutie salina isotona) in cavitatea pleurala. In recurenta, peste 7-15 zile, toracocenteza si 10 mln U (diluate cum s-a mentionat). In caz de alta recurenta, peste 15 zile 20 mln U (in acelasi volum de solvent). In leucemia cu tricoleucocite initial 6 mln U/m2/zi i.v. lent 7 zile consecutive, 3 cure cu o saptamana interval intre ele. Intretinere 6 mln U/m2 de 2 ori pe saptamana 24 saptamani.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu sunt cunoscute.

Efecte adverse

Febra, oboseala, greata, varsaturi, mialgii, cefalee. In curele indelungate leucopenie, trombocitopenie, anemie, cresterea activitatii transaminazelor, tahicardie, inapetenta, dureri osteo-articulare, insomnie, diaree, hipotensiune, dispnee, caderea parului.

Interactiuni

Preparatele care inhiba sinteza prostaglandinelor (de ex. analgezicele antipiretice), corticosteroizii reduc eficacitatea interferonilor. In caz de necesitate se va administra paracetamol.

Precautii

A se controla sistematic echilibrul electrolitic si starea tesutului hematopoietic. Bolnavii cu cardiomiopatii necesita supraveghere medicala.

Frone (Ares-Serono Group, Italia). Pulbere parenterala 1 mln U in flacoane N 3 in complet cu solvent in fiole a 1 ml N 3 si 3 mln U in flacoane N 1 si n 3 in complet cu solvent in fiole a 2 ml N 1 si n 3. Unguent 500 000 U in seringi preumplute 5 g N 1.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!