Insulina

           

Insulinum A10A

Insulina este un hormon sintetizat de celulele beta ale insulelor pancreatice Langerhans. Controleaza acumularea si metabolismul hidratilor de carbon, proteinelor si lipidelor. Activitatea aceasta se manifesta predominant in ficat, muschi si tesutul adipos dupa interactiunea insulinei cu receptorii membranari ai celulelor respective si patrunderea ei in celule unde stimuleaza fosforilarea proteinelor celulare, activeaza glicogensintetaza, piruvatdehidrogenaza, hexokinaza, inhiba lipaza lipocitelor si lipoproteinlipaza. Complexul receptor-insulina faciliteaza patrunderea glucozei in celule si asimilarea ei de catre acestea prin transformare in glicogen. Insulina mareste stocurile de glicogen in muschi, stimuleaza sinteza peptidelor. Preparatele insulinei, dupa debutul si durata actiunii, se subdivid in patru grupe: 1) cu actiune rapida (A10A B), 2) cu actiune intermediara (A10A C), 3) cu actiune intermediara, debut rapid (A10A D) si 4) cu actiune lenta (A10A E).

Unele proprietati farmacocinetice ale insulinelor

Preparatul insulinei

Debutul actiunii, ore

Varful actiunii, ore

Durata actiunii, ore

Actiune rapida, s.c.

Actiune rapida, i.v.

1/2-1

10 min.

2-4

1/2-1

5-7

3

Actiune intermediara (lente)

1-3

8-12

18-28

Actiune intermediara, debut rapid

1/2-1

4-8

24

Actiune lenta (ultralente)

4-6

18-24

24-36

Dupa provenienta insulinele pot fi umane, bovine, porcine sau combinate intre ele.

Insulina umana (HM) este obtinuta prin metode ADN-recombinante (inginerie genetica folosind o tulpina de Escherichia coli in care se introduce gena insulinei umane). Apropiata de cea umana este insulina lispro in care suscesiunea aminoacizilor din pozitiile 28-29 a catenei B este inversata: in loc de prolina-lisina este lisina-prolina (lispro). Insulina lispro sau humalog (human analog) este obtinuta prin metode de inginerie genetica folosind o tulpina nepatogena de Escherichia coli. Este hidrosolubila, cu actiune echipotenta dar mai rapida si ceva mai scurta decat a insulinei obisnuite (aprox. 1 ora dupa admin. s.c., comparabila cu 1,5 ora a insulinei obisnuite. Celelalte insuline sunt de provenienta animala. Insulina bovina difera de cea umana prin 3 aminoacizi si este mai alergena decat toate celelalte. Insulina porcina difera de cea umana numai printr-un singur aminoacid, fiind mai apropiata de om si mai putin alergena. Trecerea de la un preparat de insulina la altul (gradul de puritate, concentratie, producator) sau de la un tip la altul (bovina, porcina, bovina-porcina, umana) trebuie facuta cu atentie si sub control medical deoarece poate necesita modificarea dozelor.

Numai insulinele cu actiune rapida (R=Regular, Normal) sunt hidrosolubile si pot fi administrate s.c., i.m. sau i.v. (in cazurile de urgenta, de ex. in coma diabetica). Celelalte 3 tipuri de insuline (NPH= Neutral Protamine Hagedorn=Isophane, L= Lente si U=Ultralente) reprezinta suspensii si se administreaza numai s.c. si niciodata i.v. Nu pot fi utilizate in tratamentul de urgenta al comei diabetice. In Insulinele NPH insulina este legata de protamina, proteina izolata din sperma de pastrav, bogata in arginina care se leaga de asparagina terminala a catenei A a insulinei. O molecula de protamina poate lega 6 molecule de insulina.

 

Insuline cu actiune rapida

Specialitati:

A10A B01 (umana): Actrapid HM, Actrapid HM Penfill, Berlinsulin H Normal U-40, Berlinsulin H Normal Pen, Insulin Humulin Regular, Insuman Rapid, Insuman Rapid for OptiPen.

A10A B02 (bovina):

A10A B03 (porcina): Actrapid, Actrapid MC, Iletin II Regular, Insulin Mono NS, Monoinsulinum MK.

A10A B04 (lispro): Humalog

A10A B30 (combinatii):

Indicatii

Diabetul zaharat insulinodependent, coma diabetica, suprasolicitarea metabolica (infectii grave, traume, operatii chirurgicale).

Contraindicatii

Reactiile alergice de tip imediat la insulina sau paraalergice la conservantii insulinei.

Posologie

Se determina individual de medicul specialist, insa in general 8-24 U s.c. cu 15 min inainte de masa. In acidoza sau coma diabetica se administreaza i.v. in doza si modalitatea stabilite de specialist. In aparitia tolerantei la insulina doza poate fi peste 24 U, insa nu mai mult de 40 U la o administrare. Doza de intretinere trebuie adaptata la dieta si activitatea fizica.

Supradozare

Hipoglicemie (vezi Efecte adverse). Tratament: In formele usoare se da zahar sau produse care il contin, in formele grave glucoza i.v. (40-80 ml sol. 40%) sau glucagon 1-2 mg i.m.

Efecte adverse

Hipoglicemie pana la coma hipoglicemica (50-40 mg%). Se incepe cu perspiratie, palpitatii, frisoane, senzatie de foame, neliniste, paloare, cefalee, somnolenta, depresie, irascibilitate. In cazurile mai grave apar tulburari ale vorbirii si vizuale, paralizii sau parestezii. Daca nu se iau masuri de urgenta bolnavul pierde cunostinta si intra in coma. Efectele adverse enumerate pot fi provocate nu numai de supradozaja insulinei, dar si de alte circumstante ca lipsa unei mese, voma. Diarea, efortul fizic, bolile hepatice, renale si endocrinice, schimbarea regiunii injectiei, unele medicamente care cresc efectul insulinei (vezi Interactiuni). Se observa atrofia stratului adipos in locul injectiei.

Interactiuni

Efectele insulinei cresc sub influenta alfa- si beta-blocantelor, amfetaminelor, anabolizantelor steroidiene, inhibitoarelor MAO, guanetidinei, metildopei, ciclofosfamidei, fenfluraminei, tetraciclinelor, fluoxetinei. Actiunea insulinei scade in administrarea concomitenta cu contraceptivele hormonale, salureticele, heparina, corticosteroizii, neurolepticele, sarurile de litiu, fenolftaleina, hormonii tiroidieni, simpatomimeticele, antidepresivele triciclice.

Precautii

A schimba incontinuu locul injectiei. Sarcina incepand cu trimestrul II (doza trebUe marita). Dupa nastere doza trebuie micsorata brusc pentru a evita riscul hipoglicemiei.

Insuline umane:

Actrapid HM< (Novo Nordisk, Danemarca). Solutie injectabila 40 U/ml in flacoane a 10ml. Compozitie: Insulina umana hidrosolubila.

Actrapid HM penfill (Novo Nordisk, Danemarca). Cartuse Penfill 100 U/ml-1,5 ml (pentru seringi NovoPen si NovoPen 2) sau 3 ml (pentru seringi NovoPen 3). Compozitie: Insulina umana hidrosolubila.

Berlinsulin H Normal U-40 (Berlin-Chemie, Germania). Solutie injectabila 40 U/1 ml in flacoane a 10 ml N 1 si N 5.

Berlinsulin H Normal Pen (Berlin-Chemie, Germania). Solutie injectabila 100 UI/ml in cartuse a 1,5 ml N 5 si N 20.

Insulin Humulin Regular (Eli Lilly & Co, SUA). Solutie imjectabila 40 U/ml si 100 U/ml in flacoane a 10 ml.

Insuman Rapid< (Hoechst, Germania). Solutie injectabila 40 U/1 ml-10 ml in flacoane N 5.

Insuman Rapid for Optipen (Hoechst, Germania). Solutie injectabila 100 U/1 ml-3 ml in cartuse N 5.

Insuline porcine:

Actrapid (Novo Nordisk, Danemarca). Solutie injectabila 40 U/ml in flacoane 10ml.

Actrapid MC (Novo Nordisk, Danemarca). Solutie injectabila 40 U/ml in flacoane a 10 ml. Compozitie: Insulina porcina hidrosolubila monocomponenta.

Iletin II Regular (Eli Lilly, SUA). Solutie injectabila 40 U/ml si 100 U/ml-10 ml in flacoane. Compozitie: Insulina neutra porcina hidrosolubila.

Insulin Mono NS (Sopharma, Bulgaria). Solutie injectabila 40 U/ml in flacoane a 10 ml N 1 si N 5.

Monoinsulinum MK (Endocrininiai preparatai, Lituania). Solutie injectabila 40 U/ml-10 ml in flacoane N 1.

Lispro:

Humalog (Eli Lilly, Franta). Solutie injectabila 40 U/1 ml si 100 U/1 ml in flacoane a 10 ml. Solutie injectabila 100 U/1 ml in cartuse a 1,5 ml N 5.

 

Insuline cu actiune intermediara

Specialitati:

A10A C01 (umana):

Berlinsulin H Basal U-40, Berlinsulin H Basal Pen, Insulin Humulin NPH, Insuman Basal, Insuman Basal 100 for OptiPen, Monotard, Protaphane HM, Protaphane HM Penfill, Berlinsulin H Basal, Monotard HM, Protaphane HM, Protaphane HM Penfill.

A10A C02 (bovina):

A10A C03 (porcina):

B-Insulin S.C. Berlin-Chemie, Iletin II Lente, Iletin II NPH, Insulinum Semilongum SMK, Monotard MC, Protaphane MC.

A10A C30 (combinatii):

Lente.

Proprietati

Prezinta suspensii de insulina cu debutul actiunii peste 1-3 ore, uneori 30-45 min dupa injectie, varful actiunii peste cateva ore (2-10) si durata actiunii de cca 20 ore. Se administreaza numai s.c. si niciodata i.v.

Indicatii

Diabetul zaharat insulinodependent (tip I), diabetul zaharat tip II (in rezistenta la antidiabeticele orale, in bolile intercurente, operatiile chirurgicale si perioada postoperatorie, sarcina).

Contraindicatii

Alergia exprimata de tip imediat la insulina. In celelalte cazuri de alergie tratamentul se face sub control medical.

Posologie

Se stabileste individual de specialist, insa in general cea initiala este de 8-24 U. In caz de toleranta la insulina dozapoate depasi 24 U la o injectie, insa doza maxima este 60 U. Copii pana la 8 U. Se administreaza cu 30-45 min inainte de masa s.c. 1/2 ori pe zi. Doza trebUe adaptata la dieta si activitatea fizica. In cazuri exceptionale se administreaza i.m. si niciodata intravenos!

Berlinsulin H Basal U-40 (Berlin-Chemie, Germania). Suspensie injectabila 100 UI/ml in flacoane a 10 ml N 5.

Berlinsulin H Basal Pen (Berlin-Chemie, Germania). Suspensie injectabila 100 UI/ml in cartuse a 1,5 ml N 5 si N 20.

Insulin Humulin NPH< (Eli lilly & Co, SUA). Suspensie injectabila 40 U/ml si 100 U/ml in flacoane a 10 ml.

Insuman Basal< (Hoechst, Germania). Suspensie injectabila 40 U/1 ml in in flacoane 10 ml N 5.

Insuman Basal 100 for Optipen (Hoechst, Germania). Suspensie injectabila 100 U/3 ml in cartuse N pentru OptiPen.

Monotard (NovoNordisk, Danemarca). Suspensie injectabila 40 U/ml in flacoane a 10 ml. Compozitie: Insulina umana (zinc insulina cristalina 30% si amorfa 70%).

Protaphane HM< (Novo Nordisk, Danemarca). Suspensie injectabila 40 U/ml in flacoane a 10ml. Compozitie: Insulina umana (isophane-insulina-suspensie).

Protaphane HM Penfill< (Novo Nordisk, Danemarca). Suspensie injectabila 100 U/ml in cartuse a 1,5 ml (pentru seringi NovoPen si NovoPen 2) si 3 ml (pentru seringi NovoPen 3). Compozitie: Insulina umana (isophane-insulina-suspensie).

Insuline porcine:

B-Insulin S.C. Berlin-Chemie (Berlin-Chemie, Germania). Suspensie injectabila 40 U/ml in flacoane 10ml. Compozitie: Insulina porcina cristalina pura 40 U, Paraaminobenzoat de metiliu 1 mg, Aminochinurid 0,16 mg, Vehicul ad 1 ml.

Iletin II Lente (Eli Lilly, SUA). Suspensie injectabila 40 U/ml si 100 U/ml in flacoane a 10 ml. Compozitie: Zinc-Insulina porcina amorfa 30% si cristalina 70%.

Iletin II NPH (Eli Lilly, SUA). Suspensie injectabila 40 U/ml si 100 U/ml-10 ml in flacoane. Compozitie: Isophan-Protamin-Insulina porcina monocomponenta.

Insulinum semilongum SMK (Endocrininiai preparatai, Lituania). Suspensie injectabila 40 U/ml -10 ml in flacoane.

Monotard MC (NovoNordisk, Danemarca). Suspensie injectabila 40 UI/ml in flacoane a 10 ml.

Protaphane MC (Novo Nordisk, Danemarca). Suspensie injectabila 40 U/ml in flacoane a 10 ml. Compozitie: Insulina porcina monocomponenta (isophane-protamin-insulina).

Combinatii:

Lente (NovoNordisk, Danemarca). Suspensie injectabila 40U/ml in flacoane a 10 ml.

 

Insuline cu actiune intermediara, debut rapid

Specialitati:

A10A D01 (umana): Berlinsulin H 10/90 U-40, Berlinsulin H 10/90 Pen, Berlinsulin H 20/80 U-40, Berlisulin H 20/80 Pen, Berlinsulin 30/70 U-40, Berlinsulin 30/70 Pen, Berlinsulin 40/60 U-40, Berlinsulin 40/60 Pen, 2, Mixtard HM, Insulin Humulin M3, Insulin Humulin M4, Insuman Comb 25/75, Insuman Comb 25/75 for Optipen, Mixtard 30 HM, Mixtard 30 HM Penfill.

A10A D02 (bovina):

A10A D03 (porcina):

A10A D30 (combinatii):

Proprietati

Aceste insuline sunt un amestec de insuline cu actiune intermediara si insuline cu actiune rapida. Ele isi incep actiunea ca cele cu actiune rapida, apoi efectul hipoglicemiant este reluat de insulinele cu actiune intermediara.

Indicatii

Diabetul zaharat insulinodependent.

Contraindicatii

Alergia exprimata de tip imediat la insulina. In celelalte cazuri de alergie tratamentul se face sub control medical.

Posologie

Se stabilesc individual de specialist, insa in general cea initiala este de 8-24 U. In caz de toleranta la insulina doza poate depasi 24 U la o injectie, insa doza maxima este 60 U. Copii pana la 8 U. Se administreaza cu 30-45 min inainte de masa s.c. (ca exceptie i.m.). Doza trebuie adaptata la dieta si activitatea fizica. In caz de necesitate doza se suplimenteaza cu insulina hidrosolubila.

Insuline umane:

Berlinsulin H 10/90 U-40 (Berlin-Chemie, Germania). Suspensie injectabila 40 UI/ml in flacoane a 10 ml N 5. Compozitie: Insulina umana hidrosolubila (actiune rapida) 10% si suspensie de insulina cristalina cu protamina (actiune intermediara) 90% si protamina sulfat 0,31 mg/ml..

Berlinsulin H 10/90 Pen (Berlin-Chemie, Germania). Suspensie injectabila 100 UI/ml in cartuse a 1,5 ml N 5 si N 20. Compozitie: Insulina umana hidrosolubila (actiune rapida) 10% si suspensie de insulina cristalina cu protamina (actiune intermediara) 90% si protamina sulfat 0,31 mg/ml.

Berlinsulin H 20/80 U-40 (Berlin-Chemie, Germania). Suspensie injectabila 40 UI/ml in flacoane a 10 ml N 5. Compozitie: Insulina umana hidrosolubila (actiune rapida) 20% si suspensie de insulina cristalina cu protamina (actiune intermediara) 80% si protamina sulfat 0,11 mg/ml.

Berlinsulin H 20/80 Pen (Berlin-Chemie, Germania). Suspensie injectabila 100 UI/ml in cartuse a 1,5 ml N 5 si N 20. Compozitie: Insulina umana hidrosolubila (actiune rapida) 20% si suspensie de insulina cristalina cu protamina (actiune intermediara) 80% si protamina sulfat 0,28 mg/ml.

Berlinsulin H 30/70 U-40 (Berlin-Chemie, Germania). Suspensie injectabila 40 UI/ml in flacoane a 10 ml N 5. Compozitie: Insulina umana hidrosolubila (actiune rapida) 12 U/ml si suspensie de insulina cristalina cu protamina (actiune intermediara) 28 U/ml.

Berlinsulin H 30/70 Pen (Berlin-Chemie, Germania). Suspensie injectabila 100 U/ml-1,5 ml in cartuse N 5 si N 20. Compozitie: Insulina umana hidrosolubila (actiune rapida) 30 U/ml si suspensie de insulina cristalina cu protamina (actiune intermediara) 70 U/ml.

Berlinsulin H 40/60 U-40 (Berlin-Chemie, Germania). Suspensie injectabila 40 UI/ml in flacoane a 10 ml N 5. Compozitie: Insulina umana hidrosolubila (actiune rapida) 40% si suspensie de insulina cristalina cu protamina (actiune intermediara) 60% si protamina sulfat 0,08 mg/ml.

Berlinsulin H 40/60 Pen (Berlin-Chemie, Germania). Suspensie injectabila 100 UI/ml in cartuse a 1,5 ml N5 si N 20. Compozitie: Insulina umana hidrosolubila (actiune rapida) 40% si suspensie de insulina cristalina cu protamina (actiune intermediara) 60% si protamina sulfat 0,21 mg/ml.

Insulin Humulin M2 (Eli Lilly & Co, SUA). Suspensie injectabila 100 U/ml. Compozitie: Insulina umana solubila 20%, Insulina isofan 80%.

Insulin Humulin M3 (Eli Lilly & Co, SUA). Suspensie injectabila 100 U/ml. Compozitie: Insulina umana solubila 30%, Insulina isofan 70%.

Insulin Humulin M4 (Eli Lilly & Co, SUA). Suspensie injectabila 100 U/ml. Compozitie: Insulina umana solubila 40%, Insulina isofan 60%.

Insuman Comb 25/75< (Hoechst, Germania). Suspensie injectabila 40 U/1 ml-10 ml in flacoane N 5.

Insuman Comb 25/75 for Optipen (Hoechst, Germania). Suspensie injectabila 100 U/1 ml in cartuse a 3 ml N 5. Compozitie: Insulina umana 25% si Protamin-Insulina cristalina 75%.

Mixtard 30 HM< (Novo Nordisk, Danemarca). Suspensie injectabila 40U/ml in flacoane a 10 ml. Compozitie: Insulina umana hidrosoluila 30% si isophane-insulina suspensie 70%.

Mixtard 30 HM Penfill (Novo Nordisk, Danemarca). Suspensie injectabila 100U/ml in cartuse a 100 UI/ml-1,5 ml (pentru seringi NovoPen si NovoPen 2) si 3 ml (pentru seringi NovoPen 3).

 

Insuline cu actiune lenta

Specialitati:

A10A E01 (umana): Insulin Humulin Lente, Ultratard HM.

A10A E02 (bovina):

A10A E03 (porcina): Iletin II NPH.

A10A E30 (combinatii):

Proprietati

Prezinta suspensii de zinc-insulina cristalina. Isi incep actiunea peste aproximativ 4 ore dupa injectie si aceasta se prelungeste in medie 28 ore (24-36 ore). Se mai numesc insuline ultralente sau ultratard.

Indicatii

Diabetul zaharat insulinodependent.

Contraindicatii

Alergia exprimata de tip imediat la insulina. In celelalte cazuri de alergie tratamentul se face sub control medical.

Insulin Humulin Lente< (Eli lilly & Co, SUA). Suspensie injectabila 40 U/ml in flacoane a 10 ml.

Ultratard HM< (Novo Nordisk, Danemarca). Suspensie injectabila 40 U/ml in flacoane 10ml. Compozitie: Insulina umana (zinc-insulina cristalina).

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!