Imipenem+Cilastatina

           

Imipenemum+Cilastatinum J01D H02

Specialitati: Tienam.

Proprietati

Imipenemul este antibiotic beta-lactamic, reprezentant al familiei carbapenemelor, derivat de tienamicina.. Inhiba sinteza peretelui bacterian al unui sir de bacterii gram-pozitive si gram-negative, aerobe si anaerobe. Este rezistent la beta-lactamaze ceea ce-l face eficient fata de Pseudomonas aeruginosa, Serratia spp., Enterobacter spp., Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Bacteroides fragilis, insa este inactivat de dehidropeptidaza renala, din care cauza se foloseste numai impreuna cu cilastatina, inhibitor al acestei enzime. In asemenea compozitie are actiune mai indelungata si se excreta urinar in stare activa.

Indicatii

Infectiile cailor respiratorii inferioare, intra-abdominale, ginecologice (incl. endometrita post partum), ale pielii si tesuturilor moi, urinare, septicemiile, endocarditele.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la peniciline.

Posologie

Tatamentul incepe prin perfuzii i.v. In infectiile usoare cate 250 mg de 4 ori pe zi, in cele moderate cate 500 mg de 3 ori pe zi, in cele grave cate 500 mg de 4 ori pe zi sau cate 1 g de 3 ori pe zi. Doza maxima este de 4 g/zi sau 50 mg/kg/zi. In uretrita si cervicita gonoreica 500 mg i.m. in monodoza.

Supradozare

Exacerbarea reactiilor adverse. Terapie suportiva si simptomatica.

Reactii adverse: Locale - dureri, induratii, flebite; generale - greata, diaree, hipotensiune, mioclonus, afectiuni psihice, convulsii epileptiforme, ameteli, somnolenta, urticarie afectiuni hepatice, eozinofilie.

Interactiuni

Este incompatibil cu alte antibiotice si cu lactatii.

Precautii

A se testa sensibilitatea la preparat.

Tienam (Merck Sharp & Dohme, SUA). Pulbere parenterala i.m. si i.v. 500 mg in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!