Ifosfamida

           

Ifosfamidum L01A A06

Specialitati: Holoxan.

Proprietati

Citostatic alchilant din familia oxazafosforinelor. Activitatea antineoplazica se datoreste alchilarii centrilor nucleofili, afectiunii sintezei ADN si blocajului mitozei celulelor tumorale.

Indicatii

Tumorile inoperabile sensibile la ifosfamida - carcinomul bronsic, testicular, ovarian, mamar, pancreatic, renal, de col uterin, sarcomul tesuturilor moi, limfoamele maligne. Neoplaziile copiilor (sarcom, tumora Wilms, neuroblastom, limfoamele maligne, tumorile germinogene).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, mielodepresia, afectiunile renale, obstructia cailor urinare, sarcina.

Posologie

50-60 mg/kg/zi (dimineata) 5 zile consecutive sau 20-30 mg/kg/zi i.v. 10 zile. Cura poate fi repetata peste 4 saptamani in lipsa efectelor adverse severe. In flacon se introduce apa injectabila pentru a obtine o solutie de 4% (de ex., la 200 mg se adauga 5 ml) si apoi se dilueaza in 500 ml solutie Ringer si se perfuzeaza i.v. timp de 30 min - 2 ore. Doza pentru o cura este de 250-300 mg/kg. In perfuzia continua (de 24 ore) 150-200 mg/kg cu repaus ulterior de 3-4 saptamani. In perfuzia de 5 zile doza se reduce pana la 80 mg/kg/zi. Intervalul dintre cure este de 3-4 saptamani cu monitorizarea hemogramei si efectelor adverse posibile.

Supradozare

Exacerbarea efectelor adverse. Tratament simptomatic.

Efecte adverse

Greata, voma, caderea parului, leucopenie, trombocitopenie, scaderea imunitatii, afectiuni sexuale si renale, cistita. Mai rar afectiuni hepatice, encefalopatii reversibile (dezorientare s.a.), reactii alergice. Exista riscul aparitiei tumorilor secundare (complicatie tardiva).

Interactiuni

Mesna previne sau scade simptomele de cistita, in special daca se administreaza concomitent cu lichid si, eventual, saluretice. Antiemeticele previn greata si voma. Mielosupresivele pot creste inhibitia mielopoezei (a se ajusta dozele).

Precautii

Monitorizarea functiilor renale, hematopoetice. A se administra din timp sange si masa leucocitara, preparate antibacteriene si antimicotice. In cazul afectiunilor hepatice sau renale tratamentul se sisteaza si se poate reinnoi dupa normalizarea functiilor respective. A se compensa pierderile de fosfati. Se recomanda igiena riguroasa a cavitatii bucale.

Holoxan (ASTA Medica, Germania). Pulbere parenterala perfuzabila 200 mg in flacoane N 10 si 500 mg, 1 g si 2 g in flacoane N 1.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!