Hidroxizina

           

Hydroxyzinum N05B B01

Specialitati: Atarax.

Proprietati

Anxiolitic si sedativ prin inhibitia unor structuri subcorticale din SNC. Blocheaza receptorii H1-histaminergici. Are actiune colinoblocanta si antiemetica.

Indicatii

Nevrozele si starile nevrotice asociate cu hiperexcitabilitate, senzatie de tensiune emotionala, neliniste. Leziunile organice ale SNC cu hiperexcitabilitate. Sindromul de abstinenta in alcoolismul cronic. Medicatia preoperatorie. Profilaxia si tratamentul vomei in perioada postoperatorie. Pruritul cutanat.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, formele acute de porfirie, sarcina, travaliul, lactatia.

Posologie

Adulti cate 25-100 mg de 1-4 ori pe zi sau la culcare. In psihiatrie cate 100-300 mg/zi. In anesteziologie (medicatia preoperatorie) 100-200 mg inainte de culcare in ajunul operatiei. Copii intre 2,5 si 15 ani – 1 mg/kg/zi divizata in cateva prize.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate, insa in caz de supradozaj sunt posibile convulsii, care pot fi tratate cu diazepam i.v..

Efecte adverse

Somnolenta, astenie (indeosebi in debutul tratamentului, cand se recomanda micsorarea dozelor), tremor, convulsii, xerostomie, retentie urinara, acutizarea glaucomului.

Interactiuni

Creste efectul deprimantelor SNC.

Precautii

Pacientii cu insuficienta hepatica si/sau renala, glaucom, hipertrofie de prostata, miastenie, bolnavii tratati cu IMAO. Preparatul reduce atentia si reactiile conducatorilor de vehicule.

Atarax (UCB, Belgia). Comprimate filmate 25 mg N 25.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!