Hidroxid de aluminiu si Hidroxid de magneziu

           

Hidroxid de aluminiu si Hidroxid de magneziu

Aluminii hydroxydum et magnesii hydroxydum

Specialitati: Almagel, Almagel A, Antacidin, Maalox, Malucol, Malugel, Malugel B.

Proprietati

Hidroxidul de aluminiu si cel de magneziu formeaza in stomac un gel care ii confera proprietati de pansament gastric. Neutralizeaza aciditatea gastrica, adsoarbe partial pepsina, se absoarbe putin si in terapia de scurta durata are putine efecte sistemice. Preparatele de aluminiu au actiune constipanta, pe cand cele de magneziu au proprietati laxative. Combinatia lor echilibrata inlatura aceste efecte adverse.

Indicatii

Gastritele acute si cronice in faza acutizarii, normo- sau hiperacide, ulcerul gastric si duodenal activ, hiperaciditatea, reflux-esofagita, hernia hiatala, pirozisul asociat cu toxicoza gravidelor si discomfortul epigastric asociat cu greselile dietetice, consumul excesiv de cafea, alcool, nicotina sau dupa unele medicamente.

Contraindicatii

Insuficienta renala severa, varsta sub 1 an, boala Alzheimer.

Posologie

Pentru Almagel si Almagel A cate 1-2 lingurite (se alatura) de 3 ori pe zi cu 30 min inainte de mese. La necesitate doza poate fi marita pana la 3 lingurite la o priza. Pentru copii doza se stabileste in mod individual (sub 10 ani 2/3 din doza adultilor, 10-15 ani 1/2 din doza adultilor). Dupa atingerea rezultatului doza se reduce la 1 lingurita dozatoare de 3-4 ori pe zi (priza a patra inainte de culcare). Durata curei este de 2-3 luni. Pentru Antacidin cate 1-2 comprimate inainte de mese. Pentru Maalox – suspensia buvabila, cate 1 lingura (15 ml) peste 1-1,5 ore dupa mese sau la aparitia durerilor (Inainte de utilizare suspensia trebuie agitata pentru a o omogeniza); pentru plicuri - cate 1 plic peste 1-1,5 ore dupa mese sau la aparitia durerilor; pentru comprimatele masticabile - cate 1-2 comprimate peste 1-1,5 ore dupa mese sau la aparitia durerilor. Comprimatele trebuie masticate sau tinute in gura pana la dizolvarea lor completa.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Rar constipatie. In doze mari provoaca somnolenta. Tratamentul indelungat poate conduce la osteomalacie (in carenta fosforica). La pacientii cu insuficienta renala se mai pot observa edeme ale membrelor, dementa si hipermagneziemie (oboseala, inrosire, astenie, slabiciune musculara si reactii inadecvate).

Interactiuni

In cazul administrarii concomitente a indometacinei, salicilatilor, clorpromazinei, fenitoinei, H2-antihistaminicelor, beta-blocantelor, diflunisalului, isoniazidei sau fosfatilor preparatul se va administra cu 2 ore pana la sau cu 2 ore dupa ele. Creste efectul levodopei, meperidinei, pseudoefedrinei, salicilatilor.

Precautii

Insuficienta renala (nu trebuie administrat timp indelungat). Tratamentul indelungat se va evita in cazul nou-nascutilor si gravidelor. Boala Alzheimer (aluminiul are tendinta de a se acumula in fibrele nervoase encefalice si poate inrautati starea bolnavilor). In tratamentul de durata alimentele se vor suplimenta cu fosfor (aluminiul leaga fosfatii si le retine absorbtia). Aluminiul creste excretia calciului, ceeace conduce la dezechilibrul metabolismului fosfo-calcic si crearea conditiilor pentru evolutia osteomalaciei.

Almagel (Pharmacia, Bulgaria). Suspensie buvabila in flacoane a 170 ml si 200 ml. Compozitie: Hidroxid de aluminiu 400 mg, Hidroxid de magneziu 138 mg, Vehicul ad 10 ml.

Almagel (TroyaPharm, Bulgaria). Suspensie buvabila in flacoane a 170 ml. Compozitie: Hidroxid de aluminiu 400 mg, Hidroxid de magneziu 138 mg, Vehicul ad 10 ml.

Almagel A (Pharmacia, Bulgaria). Suspensie buvabila in flacoane a 170 ml si 200 ml. Compozitie: Hidroxid de aluminiu 400 mg, Hidroxid de magneziu 138 mg, Benzocaina 200 mg, Vehicul ad 10 ml.

Almagel A (TroyaPharm, Bulgaria). Suspensie buvabila in flacoane a 170 ml si 200 ml. Compozitie: Hidroxid de aluminiu 400 mg, Hidroxid de magneziu 138 mg, Benzocaina 200 mg, Vehicul ad 10 ml.

Antacidin< (Pharco Pharmaceuticals, Egipt). Comprimate N 20 si N 200. Compozitie: Hidroxid de aluminiu 500 mg, Hidroxid de magneziu 300 mg.

Maalox (Rhone-Poulenc Rorer, Franta, SUA). Suspensie buvabila 250 ml in flacoane. Compozitie: Hidroxid de Aluminiu 3,49 g, Hidroxid de Magneziu 3,99 g, Excipient ad 100 ml.

Maalox (Rhone-Poulenc Rorer, Franta, SUA). Suspensie buvabila 15 ml in plicuri N 30. Compozitie: Hidroxid de Aluminiu 523,5 mg, Hidroxid de Magneziu 598,5mg, Excipient ad 15 ml.

Maalox (Rhone-Poulenc Rorer, Franta, SUA). Comprimate masticabile N40

Malucol (Labormed Pharma, Romania). Comprimate N60. Compozitie: Hidroxid de aluminiu gel uscat 200 mg, Hidroxid de magneziu 200 mg.

Malugel (Farmasol, Ungaria). Suspensie buvabila 250 ml in flacoane. Compozitie: Hidroxid de Aluminiu 200 mg, Hidroxid de magneziu 70 mg, Excipient ad 5 ml.

Malugel B< (Farmasol, Ungaria). Suspensie buvabila 250 ml in flacoane. Compozitie: Hidroxid de Aluminiu 200 mg, Hidroxid de Magneziu 70 mg, Benzocaina 100 mg, Excipient ad 5 ml.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!