Hidroxicarbamida

           

Hydroxycarbamidum L01X X05

Specialitati: Hydrea, Hydroxyurea.

Proprietati

Citoatatic alchilant. Mecanismul presupus al actiunii consta in inhibitia sintezei ADN. Nu afecteaza sinteza ARN si proteinelor.

Indicatii

Leucemia mielocitara (mieloleucemia) acuta si cronica, crizele blastice in mieloleucemia cronica, melanomul, carcinomul mamar si stomacal, carcinomul ovarian, carcinomul capului si gatului (daca extirparea totala este imposibila sau este partiala, sau radioterapia este imposibila). Carcinomul ovarian sau de col uterin, coriocarcinomul uterin. Mielomul malignant. Polycythemia vera. Leucemia limfoblasta acuta la copii (recidive). In combinatie cu radioterapia in tratamentul carcinomulU de col uterin sau encefalic.

Contraindicatii

Anemia, mielodepresia, infectiile bacteriene si virale, guta si calculii renali cu urati. Afectiunile renale. Sensibilitatea la hidroxicarbamida.

Posologie

Cate 60-80 mg/kg/zi inainte de masa la fiecare 3 zile sau cate 20-30 mg/kg o data pe zi zilnic. Doza se calculeaza pentru masa corporala ideala sau reala, si se ia in calcul cea care este mai mica. Pentru varstnici dozele se micsoreaza.

Supradozare

Exacerbarea efectelor adverse. Tratament simptomatic. Antidot nu are. Este nedializabila.

Efecte adverse

Anorexie, greata, voma, diaree (sau constipatie), stomatita, anemie, leucopenie, trombocitopenie, hiperuricemie, neurotoxicitate, nefrotoxicitate. Cefalee, somnolenta, dificultati mictionale, ameteli, halucinatii, convulsii. Alopecie, eruptii maculo-papuloase si eritem facial.

Interactiuni

Antigutoasele scad uricemia produsa de hidroxicarbamida. Mielodepresivele, inclusiv radiatia, cresc riscul mielodepresiei. Vaccinurile raman fara raspuns imun.

Precautii

Sarcina, in special primul trimestru. Se recomanda contraceptia nehormonala pe toata perioada tratamentului. Lactatia. Se recomanda igiena riguroasa a gurii pentru prevenirea stomatitei. Consumul de lichid trebuie sa fie suficient pe toata perioada tratamentului.

Hydrea (Bristol-Myers Squibb, SUA). Capsule 500 mg N 100.

Hydroxyurea (Polfa, Polonia). Capsule 500 mg N 100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!