Heparina

           

Heparinum B01A B01

Specialitati: Calciparine, Heparina, Heparin Biochemie.

Proprietati

Anticoagulant cu actiune directa. Se complexeaza cu Antitrombina III plasmatica (cofactor al heparinei) si neutralizeaza activitatea mai multor factori de coagulare a sangelui, indeosebi a trombinei, partial fibrinoliza, inhiba hialuronidaza, agregatia plachetara. Are efect hipolipemiant.

Indicatii

Trombozele, tromboemboliile (profilaxia si tratamentul), trombozele vaselor coronariene complicate cu infarct miocardic, cateterizarea camerelor inimii, transfuzia de sange, coagulopatia intravasculara diseminata, perioada postoperatorie a bolnavilor cu tromboembolii in antecedente.

Contraindicatii

Bolile asociate cu timp scazut de coagulare a sangelU, leziunile ulceroase ale tubului digestiv, endocardita bacteriana subacuta, afectiunile hepatice sau renale severe, chirurgia cardiaca, vasculara, cerebrala sau suspiciune de hemoragie cerebrala, aneurismul cerebral, hemoragiile postoperatorii, avortul iminent, fibromul uterin, ulcerul de gamba, plagile, hipertensiunea arteriala severa.

Posologie

15 U/kg/ ora (aproximativ 1.000 U/ora pentru adulti) in perfuzie i.v. Pentru un efect mai pronuntat inainte de perfuzie se administreaza i.v. 1 ml (5000 U). Daca perfuzia i.v. este imposibila, se administreaza s.c. 10.000 U (2 ml) de 4 ori pe zi (maximum 60.000-80.000 U/zi nu mai mult de 10 zile). Profilaxia trombozelor 5.000 U s.c. in regiunea abdomenulU de 2 ori pe zi. Efectul anticoagulant este optim daca timpul coagularii sangelui creste de 2-3 ori.

Supradozare

Hemoragii de diversa intensitate si gravitate. Tratament: In hemoragiile minore se reduc dozele. In hemoragiile severe Protamina sulfat (antidot antiheparinic) solutie 1% pana la 1 ml i.v. Doza poate fi repetata pana la normalizarea timpului coagularii sangelui (la fiecare 2-3 ore timp de 12 ore).

Efecte adverse

Rinita, urticarie, lacrimatie, febra, bronhospasm. In administrarea unor doze mari sau in tratamentul de durata sunt posibile sangerari ale mucoaselor si ranilor, trombocitopenie.

Interactiuni

Cresc efectele heparinei: anticoagulantele indirecte, antiagregantele, antiinflamatoarele nesteroidiene. Scad actiunea heparinei: corticotropina, tiroxina, tetraciclinele.

Precautii

A nu se amesteca intr-o seringa cu alte solutii (modificarea pH).

Calciparine (Sanofi-Winthrop, Franta). Solutie injectabila 12.500 U/0,5 ml in fiole in complet cu seringi N 2 si N 10. Solutie injectabila 5000 U/0,2 ml in seringi preumplute N 2 si N 10.

Heparin (Gedeon Richter, Ungaria). Solutie injectabila 25000U/5ml in flacoane.

Heparina (Endokrininiai preparatai, Lituania). Solutie injectabila 25.000 U/5ml in flacoane N 5.

Heparin Biochemie (Biochemie, Austria). Solutie injectabila 25.000 U/5ml in flacoane N100.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!