Halotan

           

Halothanum N01A B01

Specialitati: Narcotan.

Proprietati

Anestezic general inhalator care produce inducere si revenire rapide, anestezie profunda. Inhiba progresiv respiratia. Nu irita tractul respirator, nu produce hipersalivatie si nu stimuleaza secretia bronsica. Dilata bronhiile. Hipoxie, acidoza sau apnee produce numai in anestezia profunda. Scade tensiunea arteriala si frecventa cardiaca. Atropina combate bradicardia produsa de halotan. Dilata vasele pielii si a muschilor scheletici. Halotanul sensitizeaza miocardul la actiunea catecolaminelor si produce aritmii: ritm nodal, disociatie A-V, extrasistole ventriculare, asistolie. Pentru reducerea efectelor adverse se recurge la micsorarea dozelor prin utilizarea concomitenta a miorelaxantelor. Mecanismul actiunii anestezice generale a halotanului este necunoscut.

Indicatii

Inductia si mentinerea anesteziei generale.

Contraindicatii

Anestezia obstericala cu exceptia cazurilor cand se doreste relaxarea uterina.

Posologie

Se administreaza cu aparate de anestezie. Concentratia de inducere este de 0,5-3%, de intretinere - 0,5-1,5%. Poate fi utilizat in combinatie cu aer, oxigen si/sau nitroxid de azot.

Supradozare

Inhibitie respiratorie. Tratament: administrarea de halotan se intrerupe si se prelungeste ventilatia cu oxigen pur.

Efecte adverse

Afectiuni hepatice, inclusiv necroza hepatica, hipotensiune, aritmii cardiace, stop cardiac, apnee, hiperpirexie, varsaturi.

Interactiuni

Epinefrina si norepinefrina cresc considerabil riscul tahicardiei sau fibrilatiei ventriculare. Halotanul creste efectul miorelaxantelor si ganglioplegicelor. Pancuroniul trebuie evitat la bolnavii tratati cu antidepresive triciclice, deaorece in combinatie cu halotanul acestea pot provoca aritmii severe.

Precautii

Hipertensiunea intracraniana (halotanul o mareste). La persoanele susceptibile poate provoca hipertermie maligna cu rigiditate musculara, tahicardie, tahipnee, cianoza, aritmii si instabilitatea tensiunii arteriale.

Narcotan (Leciva, Cehia). Flacoane 250 ml (stabilizat cu timol 0,01%).

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!