Guanfacin

           

Guanfacinum C02A C02

Specialitati: Estulik.

Proprietati

Stimuleaza alfa-2 adrenoreceptorii si receptorii imidazolinici centrali, reducand eliminarea neurotransmitatorului (norepinefrina) si transmiterea impulsului nervos spre vase si inima. Reduce tonusul simpatic periferic, scade rezistenta vascualara periferica, reduce frecventa cardiaca si debitul cardiac.

Indicatii

Hipertensiunea arteriala.

Contraindicatii

Depresia, ateroscleroza severa a vaselor cerebrale, bolile obliterante ale arterelor periferice, bradicardia sinusala severa, blocul A-V de gradul II sau III, tratamentul cu antidepresive triciclice, sarcina, lactatia, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Initiala 0,5-1 mg o data pe zi (inainte de culcare). In caz de necesitate doza poate fi marita cu 0,5-1 mg pe saptamana. Doza maxima este de 6 mg/zi.

Supradozare

Somnolenta, letargie, hipotensiune si bradicardie. Tratament: Lavaj gastric, isoproterenol i.v. (0,8 mg in 12 ore). Preparatul nu este dializabil.

Efecte adverse

Xerostomie, sedatie (somnolenta), astenie, ameteli, constipatie, impotenta. Rar eruptii cutanate exfoliative.

Interactiuni

Inductorii enzimelor hepatice (fenobarbitalul, fenitoina) grabesc metabolizarea guanfacinei si-i reduc eficacitatea. Se impune ajustarea dozelor. Psiholepticele cresc efectul inhibant al guanfacinei.

Precautii

Insuficienta coronara, infarctul miocardic recent, bolile cerebrovasculare, insuficienta hepatica sau renala. Nu se recomanda conducerea vehiculelor sau lucrul cu masini care solicita atentie si vigilenta, indeosebi in debutul tratamentului. La intreruperea brusca a tratamentului creste concentratia catecolaminelor in sange cu simptome de anxietate si irascibilitate, mai rar creste tensiunea arteriala (fenomen rebound). Se recomanda reducerea graduala a dozelor.

Estulik (Egis, Ungaria). Comprimate 1 mg N 30.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!