Gonco

           

Ginkgo biloba

Gonco N06B X10

Specialitati: Bilobil.

Proprietati

Ginkgo biloba este un arbore dioic (exista arbori masculi si femele, la noi li se mai spune „Adam si Eva”), inalt, cu crengi ridicate la exemplarele masculine si orizontale la cele feminine. Este originar din China si cultivat in Europa ca ornamental. Ginkgo biloba este cunoscut si folosit in medicina chineza de peste 5000 ani. Extractul din frunze contine 24% glicozizi flavonoizi (glucoramnozide de kempferol si cvercetina), 6% terpene caracteristice, ginkolide si bilobalida. Extractul de Ginkgo biloba are urmatoarele proprietati: a) mentine tonusul arterial si venos prin stimularea eliminarii catecolaminelor si inhibarea inactivarii lor, cresterea sintezei prostaciclinei si factorului relaxant endotelial, scaderea viscozitatii sangelui, ameliorarea microcirculatiei; b) inhibarea factorului activator al plachetelor; c) normalizarea metabolismului cerebral in starile ischemice si degenerative; d) inactivarea radicalilor liberi si prevenirea lezarii membranelor; e) cresterea populatiei receptorilor encefalici. Extractul concentrat din frunzele de Ginkgo biloba este un vasodilatator cerebral si sistemic cu actiune asupra arterelor, capilarelor si venelor. Actiunea sa se datoreste flavonoidelor care le contine. Este utilizat in afectiunile circulatorii si edemelor pe cale orala (comprimate, comprimate filmate, capsule, solutie buvabila) sau in aplicatii topice (gel, sampoane pentru intarirea parului).

Indicatii

Degenerarea stratului cortical encefalic, infarctele vasculare diseminate, pierderea memoriei, vertijul, retardarea psihica, scaderea concentratiei atentiei, cefalea, insomnia, traumele cerebrale, tulburarile circulatiei venoase in membrele inferioare asociate cu senzatie de greutate, parestezii, dureri in picioare; crizele hemoroidale, encefalopatiile discirculatorii de diversa etiologie (sechelele ictusului cerebral, traumelor cerebrale, varsta inaintata) cu tulburari ale memoriei si/sau atentiei, scaderea capacitatilor intelectuale, angoasa, tulburarile somnului; afectiunile circulatiei si microcirculatiei periferice, inclusiv arteriopatiile membrelor inferioare si sindromul Raynaud, claudicatia intermitenta; tulburarile neuro-sensoriale (ameteli, acufene, hipoacuzie, degeneratia maculei galbene, retinopatia diabetica).

Contraindicatii

Hipertiroidismul, tratamentul actual cu inhibitori de MAO, leziunile cerebrovasculare in faza acuta, infarctul miocardic acut, hipotensiunea arteriala, sarcina, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

In insuficienta veno-limfatica cate 20-40 mg de 2 ori pe zi (dimineata si seara). In crizele hemoroidale  cate 40 mg de 2 ori pe zi timp de o saptamana. In afectiunile circulatorii - cate 20-40 mg de 3 ori pe zi in timpul meselor. Durata medie a unei cure de tratament constituie 3 luni.

Supradozare

Cresterea tensiunii arteriale, tahicardie. Tratament: terapie simptomatica.

Efecte adverse

Rar greata, pirozis care trec in cateva zile, cefalee, reactii alergice.

Interactiuni

Administrat concomitent cu inhibitori de MAO poate declansa crize hipertensive.

Precautii

Primele semne de ameliorare a starii bolnavului pot fi asteptate  peste o luna de tratament. Se recomanda monitorizarea tensiunii arteriale, in debutul tratamentului, la pacientii predispusi la hipertensiune arteriala.

Bilobil 40 mg (KRKA, Slovenia): Capsule 40 mg N 20 si N 60.

 

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!