Gonadotrofina corionica

           

Gonadotrophinum chorionicum G03G A01

Specialitati: Pregnil, Profasi.

Proprietati

Gonadotrofina corionica este obtinuta din urina femeilor gravide. Stimuleaza ovulatia si sinteza progesteronului si estrogenilor la femei, dezvoltarea celulelor Leidig din testicule si sinteza testosteronului la barbati.

Indicatii

La femei: Sterilitatea anovulatorie (dupa stimularea prealabila a cresterii si maturarii folicululU si proliferarii endometrului cu gonadotrofina foliculostimulanta (de ex. cu Urofolitrofina sau Pergonal), 'superovulatia' in diverse metode de stimulare a fecunditatii, insuficienta luteala si mentinerea fazei luteale, iminenta avortulU, avortul spontan iminent. La barbati: hipogonadismul hipogonadotrofic, criptorhidia, oligoastenospermia si azoospermia.

Contraindicatii

Tumorile ovariene, hipofizare, adenomul sau tumorile hormonodependente de prostata; disgenezia gonadala, lipsa uterului, menopauza prematura, impermeabilitatea tubilor falopieni (cu exceptia stimularii 'superovulatiei' in scopul fecundarii in vitro); tromboflebita, lactatia, reactiile alergice la preparat in antecedente.

Posologie

Pentru femei cu sterilitate anovulatorie 10 000 U i.m. la jumatatea ciclului dupa cura prelabila cu urofolitrofina sau menotrofina; in scopul 'superovulatiei' 10 000 U i.m. dupa inducerea maturarii catorva foliculi. Recoltarea ovulelor se face peste 34-36 ore dupa administrarea Profasi; in insuficienta luteala 5000 U i.m. in ziua 5 postovulatorie, repetand injectia in ziua 9; in iminenta avortului tratamentul incepe imediat dupa diagnosticarea graviditatii, insa nu mai tarziu de saptamana 8 a sarcinii si se prelungeste pana la saptamana 14 inclusiv, doza initiala fiind de 10 000 U, iar de intretinere 5000 U de 2 ori pe saptamana; in iminenta avortulU spontan, initiala 10 000 U i.m., apoi 5000 U de 2 ori pe saptamana pana la saptamana 14 a sarcinii inclusiv. Tratamentul incepe numai in cazul cand simptomele avortulU spontan iminent au aparut in primele 8 luni ale sarcinii.

Pentru barbati cu hipogonadism hipogonadotrofic 4000 U/zi i.m. sau s.c. timp de 3 saptamani. In scopul inducerii spermatogenezei 12 000 U o data pe saptamana timp de 6-9 luni sau 4000 U de 3 ori pe saptamana timp de 6-9 luni, dupa care doza poate fi redusa la 2000 U de 3 ori pe saptamana inca 3 luni. Daca dupa aceasta cura se constata numai reactia androgenica fara semne de spermatogeneza tratamentul se prelungeste in compozitie Profasi 2000 U de 2 ori pe saptamana concomitent cu Pergonal 75 U de 3 ori pe saptamana (ambele preparate pot fi amestecate intr-o seringa). Tratamentul combinat se prelungeste cel putin 4 luni. In caz de esec tratamentul combinat poate fi prelungit: Profasi 2000 U de 2 ori pe saptamana si Pergonal 75-150 U de 3 ori pe saptamana. Starea spermatogenezei se controleaza lunar si daca peste inca 3 luni efectul este nul, tratamentul se sisteaza. In criptorhidia prepubertara 4000 U de 3 ori pe saptamana timp de 3 saptamani sau 5000 U peste o zi, in total 4 injectii sau 25 injectii a cate 500-1000 U timp de 6 saptamani. In oligospermia normogonadotrofica idiopatica 4000 U de 3 ori pe saptamana timp de 3 luni in asociatie cu Pergonal 75-150 U de 3 ori pe saptamana. In oligospermie si astenospermie pe fondul insuficientei androgenice 2500 U fiecare 5 zile sau 10 000 U o data la 2 saptamani timp de 3 luni.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Cefalee, astenie, irascibilitate, neliniste, depresie, dureri in locul injectiei, prurit cutanat, eruptii. La femei este posibil sindromul hiperstimularii ovarelor, la barbati retentie de lichid, edeme, hipersensibilitatea mameloanelor, ginecomastie, pubertate prematura.

Interactiuni

Nu au fost stabilite interactiuni importante.

Precautii

Se recomanda monitorizarea pacientilor. In hiperstimularea ovarelor pacientele trebuiesc spitalizate. In faza incipienta diureticele sunt contraindicate din cauza riscului socului cardiovascilar. Creste riscul sarcinii plurifetale. In cazul retentiei lichidului la barbatii cu boli cardiace, renale, epilepsie, migrena sau astm dozele trebuiesc reduse. La aparitia semnelor de pubertate prematura la adolescenti, dozele se reduc. Pentru pacientii cu insuficienta testiculara primara (nivel inalt de hormon foliculostimulant) Profasi este ineficient.

Pregnyl (Organon, Olanda). Pulbere parenterala 500 U, 1500 U si 5000 U in complet cu solvent.

Profasi (Ares-Serono Group, Italia). Pulbere parenterala 2.000 U si 5.000 U in fiole N 3 in complet cu solvent 1 ml in fiole N 3.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!