Glucoza

           

Glucosum B05C X01

Specialitati: Glucoza, Glucoza, Glucosum infundibile.

Prezentare Solutie injectabila 20% si 40%, Solutie perfuzabila 5% si 10%.

Proprietati

Glucoza este monozaharidul cel mai utilizat in metabolismul oragnismelor vii. Sub forma de solutie injectabila sau perfuzabila restabileste nivelul sangUn al glucozei, reduce la minimum pierderile de glicogen si proteine si reprezinta o sursa de energie. In organism se oxideaza pana la apa si bioxid de carbon. Administrata i.v. in solutie concentrata (40%) mareste presiunea osmotica a sangelU, intensifica fluxul de lichid din tesuturi spre sange, stimuleaza metabolismul, amelioreaza functia detoxifianta a ficatului, intensifica activitatea contractila a miocardului, mareste diureza.

Indicatii

Nutritia parenterala, diluarea unor remedii medicamentoase pentru administrarea i.v.

Contraindicatii

Solutiile concentrate de glucoza sunt contraindicate in hemoragiile intracraniene sau intraspinale, delirium tremens daca pacientul este deshidratat. Solutiile de glucoza fara electroliti nu se amesteca cu sangele din cauza riscului pseudoaglutinarii hematiilor.

Posologie

Solutiile concentrate se administreaza i.v. lent in amestec cu solutii de aminoacizi sau cu alte lichide compatibile. Viteza perfuziei este de 0,5 g/kg/ora (fara a provoca glucozurie). In tratamentul de durata se impune monitorizarea echilibrului hidro-electrolitic si acido-bazic. Formele perorale: Cate 1 comprimat la necesitate-

Supradozare

Hiperhidratatie. Tratament: Stoparea perfuziei.

Efecte adverse

Febra, infectarea locului injectarii, tromboza venoasa sau tromboflebita, extravazare, hipervolemie. Sindromul hiperosmolar poate conduce la confuzie mintala si/sau pirderea cunostintei.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

Monitorizarea concentratiei sangUne a electrolitilor, in special a potasiului si fosfatilor (in tratamentul indelungat poate aparea deficit de electroliti care trebuie corijat). Se vor administra vitamine daca este necesar. Pentru combaterea hiperglicemiei si glucozuriei posibile se recomanda insulina. Solutiile concentrate nu se administreaza s.c. sau i.m. Sarcina (se administreaza numai in cazuri exceptionale).

Glucoza (UPM din Borisov, Belarus). Comprimate 500 mg N 6 si N 10. Solutie injectabila 40%-5 ml in fiole N 10.

Glucoza (TroyaPharm, Bulgaria). Solutie perfuzabila 5%, 10%, 20% si 40% in flacoane 500ml.

Glucoza (Farmac, Ucraina). Solutie injectabila 40 %-20 ml in fiole N 10.

Glucoza (Farmaco, Moldova). Solutie injectabila 40 % 10 ml in flacoane (cate 63 in cutii colective). Solutie perfuzabila 5% - 200 ml si 400 ml in flacoane.

Glucoza (Eurofarmaco, Moldova-Romania). Solutie injectabila 40 % 10 ml in flacoane. Solutie perfuzabila 5%, 10%, 33% si 40% - 400ml in flacoane.

Glucoza (Perfuzon, Moldova-Germania). Solutie perfuzabila 5%-400ml in flacoane.

Glucoza (Endokrininiai preparatai, Lituania). Solutie injectabila 40 %-5 ml in fiole N10.

Glucoza (Uzina de vitamine din Kiev, Ucraina). Comprimate 1000 mg N 10.

Glucosum infundibile (Hemofarm, Iugoslavia). Solutie perfuzabila 5%-500ml si 10%-500ml in flacoane.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!