Gluconat de calciu

           

Calcii gluconas A12A A03

Specialitati: Gluconat de calciu.

Proprietati

Calciul este esential pentru buna functionare a sistemelor nervos, muscular si scheletic, joaca un rol important in functia renala, respiratie, coagulabilitatea sangelui, permeabilitatea membranelor celulare si capilarelor. Calciul participa la stocarea si eliminarea neurotransmitatorilor si hormonilor, asimilarea si legarea aminoacizilor, absorbtia vitaminei B12, secretia gastrinei. Circa 99% din totalul de calciu se afla in oase sub forma de hidroxiapatita si este in continuu schimb cu calciul plasmatic.

Indicatii

Hipoparatireoza, hepatita parenchimatoasa, afectiunile hepatice toxice, nefrita, eclampsia, mioplegia hiperkalemica paroxistica, hipocalciemia de diversa geneza, procesele inflamatorii si exudative, bolile dermatologice. Bolile alergice si alergia medicamentoasa (adjuvant), hemostatic in hemoragiile pulmonare, gastro-intestinale, nazale, uterine. Antidot in intoxicatiile cu saruri de magneziu, acid oxalic si oxalatii hidrosolubili.

Contraindicatii

Hipercalciemia, hipercalciuria severa, insuficienta renala severa, predispozitia la tromboze. Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Cate 1-3 g de 2-3 ori pe zi.

Supradozare

Hipercalciemie (greata, varsaturi, astenie, somnolenta), constipatie severa, cefalee, xerostomie. In administrarea de durata - calculi renali, mictiuni dificile sau dureroase. Tratament: Suspendarea administrarii, lichid din abundenta pentru a grabi excretia calciului si a preveni formarea calculilor renali.

Efecte adverse

Greturi, varsaturi, diaree, bradicardie.

Interactiuni

Ionii de calciu reduc activitatea tetraciclinelor, fluorurilor, blocantelor canalelor de calciu. Calcitonina reduce efectul ionilor de calciu. Cafeina, nicotina, fibrele alimentare, fitatii, sarurile de fier, fenitoina reduc absorbtia calciului. Diureticele reduc excretia calciului si pot conduce la hipercalciemie. Estrogenii si contraceptivele orale care ii contin cresc absorbtia calciului (lucru utilizat in osteoporoza postmenopauzala). Ionii de calciu cresc toxicitatea glicozizilor cardiaci. Sarurile de potasiu administrate concomitent cu cele de calciu pot declansa aritmii cardiace.

Precautii

Pacientii tratati cu glicozizi cardiaci. Pacientilor cu hipercalciurie moderata, insuficienta renala moderata sau calculoza renala in antecedente li se va controla nivelul excretiei calciului cu urina. In predispozitia la calculoza renala se recomanda consum sporit de lichide.

Gluconat de calciu (Farmaco, Moldova). Comprimate 500 mg N 10 in folie.

Gluconat de calciu (Uzina Chimico-Farmceutica din Lugansk, Ucraina). Comprimate 500 mg N 10.

Gluconat de calciu (Uzina Chimico-Farmaceutica Borsciagovsc, Ucraina). Comprimate 500 mg N 10.

Gluconat de calciu (UPM din Borisov, Belarusi). Comprimate 500 mg N 6 si N 10.

Gluconat de calciu (Lubnifarm, Ucraina). Comprimate 500 mg N 10.

Gluconat de calciu (Zdorovia, Ucraina). Comprimate 500 mg N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!