Glucagon

           

Glucagonum H04A A01

Specialitati: Glucagen 1 mg hypokit.

Proprietati

Glucagonul este un hormon sintetizat de celulele alfa ale insulelor pancreatice Langerhans. Se obtine din pancreas bovin si porcin. Transforma glicogenul hepatic in glucoza. Relaxeaza musculatura neteda a stomacului, duodenului, intestinului subtire si gros.

Indicatii

Starile hipoglicemice. Cercetarile in scopuri diagnostice ale tractului gastro-intestinal cand relaxarea musculaturii lui este necesara.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, feocromocitomul, insulinomul.

Posologie

Adulti si copii cu masa corporala peste 20 kg - 1 mg s.c., i.m. sau i.v. Bolnavul isi revine din coma hipoglicemica in 15 min. In caz contrar doza poate fi repetata o data sau de 2 ori pentru a contracara hipoglicemia, extrem de periculoasa pentru sistemul nervos central. Dupa revenire bolnavului i se ofera glucide pentru restabilirea rezervelor de glicogen hepatic.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. Simptomele posibile sunt greata, varsaturile, hipotonicitatea gastrica si diarea. Hipokaliemie. Tratament: Terapie simptomatica, vizand voma si hipokaliemia. Glucagonul se inactiveaza rapid in organism.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, reactii alergice, inclusiv urticarie, afectiuni respiratorii, hipotensiune.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

Insulinomul (poate provoca hipoglicemie care poate fi trataa cu solutie de glucoza sau zahar p.o.), feocromocitomul (hipertensiune arteriala severa care trebuie tratata cu fentolamina).

Glucagen 1 mg hypokit (Novo Nordisk , Danemarca). Pulbere parenterala 1mg in flacoane in complet cu solvent (seringi ).

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!