Gemfibrozil

           

Gemfibrozilum C10A B04

Specialitati: Innogem, Regulip.

Proprietati

Reduce nivelul trigliceridelor si colesterolulU seric, indeosebi a fractiei VLDL si mai putin LDL, crese concentratia HDL cu proprietati antiaterogene. Mecanismul actiunii este legat de intensificarea metabolismului si eliminarea colesterolului din ficat.

Indicatii

Hiperlipoprotenemiile de tip IV si V cu nivel ridicat de trigliceride in sange, in cazurile cand dieta ramane fara efect. Hiperlipoproteinemiile de tip IIb pentru profilaxia anginei pectorale la pacientii cu nivel scazut de HDL, nivel crescut de LDL si trigliceride. Adjuvant in tratamentul diabetului zaharat si hipotiroidismului.

Contraindicatii

Colecistita, calculoza biliara, insuficienta hepatica sau renala severa, sarcina, lactatia, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Cate 600 mg de 2 ori pe zi cu 30 min inainte de mese (dejun si cina).

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate. Tratamentul s-ar putea reduce la terapie suportiva.

Efecte adverse

Anemie si leucopenie, calculoza biliara, miozite, dureri gastrice, flatulenta, pirozis, diaree, greata si varsaturi, eruptii cutanate, oboseala.

Interactiuni

Creste efectul anticoagulantelor (dozele lor trebuiesc reduse si indicele protrombinic monitorizat), scade efectul chenodiolului si ursodiolului. Lovastatina creste toxicitatea si efectele adverse ale gemfibrozilului (administrate concomitent pot conduce la rhabdomioliza, miopatie severa si insuficienta renala acuta chiar si timp de 3 luni dupa sistarea tratamentului).

Precautii

Controlul timpului protrombinic. Sarcina (dozele mari pot provoca moartea fetusului). Lactatia.

Innogem (Egis Pharmaceuticals, Ungaria). Capsule 300 mg N 100.

Regulip (Amoun Pharmaceutical Industries, Egipt). Capsule 300 mg N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!