Gemcitabin

           

Gemcitabinum L01B C05

Specialitati: Gemzar.

Proprietati

Analog al citarabinei. In celule, sub influenta nucleozidkinazelor, se transforma in difosfat- si trifosfatnucleozide. Gemcitabina difosfat inhiba ribonucleotid-reductaza responsabila pentru cataliza reactiilor de sinteza a deoxinucleozidtrifosfatilor necesari pentru formarea ADN. Gemcitabina trifosfat intra in competitie cu citozina-trifosfat pentru intercalarea in moleculele de ADN ceeace provoaca inhibitia sintezei ADN. ADN polimeraza-epsilon este incapabila de a inlatura nucleotidele gemcitabinei si de a repara catenele ADN in crestere. In celulele limfoblastoide gemcitabina induce fragmentarea internucleosomala a ADN caracteristica pentru starea de apoptoza. Activitatea maxima a gemcitabinei se observa in faza S a sintezei ADN.

Indicatii

Adenocarcinomul pancreatic avansat (inoperabil, stadiul II sau III) sau metastatic (stadiul IV), in care gemcitabina este preparatul de prima electie. Carcinomul nemicrocitar pulmonar (stadiul III sau IV).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la gemcitabina.

Posologie

1000 mg/m2 i.v. lent (cel putin 30 min) o data pe saptamana timp de 7 saptamani dupa care urmeaza o saptamana repaus. Curele ulterioare consista din trei saptamani plus una repaus.

Supradozare

Mielosupresie, parestezii si eritem intens. Tratament: terapie simptomatica.

Efecte adverse

Leucopenie, trombocitopenie, anemie, greata, varsaturi, diaree, uneori constipatie. Cresterea tranzitorie a activitatii enzimelor hepatice si a bilirubinei in plasma, proteinurie, hematurie, eruptii cutanate, prurit, alopetie, stomatita; rar descuamatie, eruptii veziculare, eczema, bronhospasm; somnolenta, astenie, parestezii; febra, hipotensiune arteriala, edeme periferice, dispnee, edem pulmonar. Au fost descrise cazuri de infarct miocardic, aritmii, insuficienta renala.

Interactiuni

Nici o interactiune cu gemcitabina nu a fost descrisa.

Precautii

Tulburarile functiei ficatulU, rinichilor si maduvei osoase. Pe tot parcursul tratamentulU se recomanda monitorizarea hemogramei. In cazul supresiei maduvei osoase tratamentul se modifica sau se suspenda.

Gemzar (Eli Lilly, SUA). Pulbere parenterala 200 mg si 1000 mg in flacoane N 1.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!