Ganciclovir

           

Gancyclovirum J05A B06

Specialitati: Cymevene.

Proprietati

Este un nucleozid aciclic, analog al 2'-deoxiguanosinei. Inhiba replicarea virusului Herpes simplex. Sunt sensibile la ganciclovir citomegalovirusurile (CMV), herpes simplex 1 si 2, herpesvirus tip 6, virusul Epstein-Barr, varicella zoster, si virusul hepatitei B.

Indicatii

Infectiile cu citomegalovirus, indeosebi retinitele cu CMV la pacientii imunocompromisi, inclusiv cu SIDA, profilaxia infectiei cu CMV la bolnavii cu transplant.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, insuficienta renala, neutropenia.

Posologie

In tratamentul retinitelor CMV la bolnavii cu functie renala normala, doza initiala 5 mg/kg i.v. cu viteza constanta timp de 1 ora la fiecare 12 ore timp de 14-21 zile, apoi aceiasi doza o data pe zi timp de 7 zile (sau 6 mg/kg/zi 5 zile pe saptamana). Urmeaza tratamentul peroral de intretinere - cate 1000 mg de 3 ori pe zi in timpul meselor (sau 500 mg de 6 ori pe zi). Pentru pacientii cu insuficienta renala dozele se ajusteaza in conformitate cu clearance-ul creatininei. In prevenirea infectiei CMV la pacientii cu transplant 5 mg/kg in perfuzie i.v. (minimum 1 ora) la fiecare 12 ore timp de 7-14 zile, apoi 5 mg/kg i.v. o data pe zi 7 zile pe saptamana sau 60 mg/kg/zi 5 zile pe saptamana. Durata tratamentulU depinde de cea a imunodepresiei, in medie 100-120 zile dupa transplantare.

Supradozare

Pancitopenie, mielodepresie (poate fi fatala), colita , hepatita, insuficienta renala. Tratament: Hidratare adecvata, in cazurile grave dializa. Stimularea hematopoezei.

Efecte adverse

Granulocitopenie, neutropenie, anemie, nervozitate, afectiuni hepatice, anorexie, reactii alergice.

Interactiuni

Imipenemul cu cilastatina administrate impreuna cu ganciclovirul pot declansa convulsii.

Precautii

Pe toata perioada tratamentului se recomanda masuri de igiena a cavitatii bucale (preparatul poate provoca sangerari gingivale, infectii dentare. In administrarea i.v. se recomanda hidratare adecvata. In insuficienta renala se ajusteaza dozele.

Cymevene (F. Hoffmann - La Roche, Elvetia). Capsule 250 mg .

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!