Frunza de Isma-buna

           

(Liktrava, Ucraina). Specii 50 g, in cutii.

Proprietati

Principiul activ al frunzelor de minta este uleiul volatil si mentolul care se contine in el (pana la 60%). Are actiune sedativa moderata, antianginala, spasmolitica, antiflatulenta, antihipoxica, coleretica, antiseptica, analgetica, antiemetica. Este probabil ca excitatia termoreceptorilor cavitatii bucale stimuleaza eliberarea enkefalinelor, endorfinelor si dinorfinelor si altor peptide participante la perceptia durerii. In mod reflex dilata vasele coronare, encefalice si pulmonare. Mentolul stimuleaza centrul respirator si, inhiba reflexul vomei. Esterii acidului isovalerianic au actiune sedativa.

Indicatii

Spasmele intestinale, greturile, bolile biliare (ca sedativ, spasmolitic si colagog).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Din 1 lingura de materie prima se prepara 1 pahar de ceai cu apa fierbinte. Ceaiul se racoreste 30 min si se filtreaza. Se bea cate 1 lingura la fiecare 2-3 ore.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Sunt posibile reactii alergice. Mentolul poate provoca la copii bronhospasm si inhibitie reflexa a respiratiei. Rar greturi, lacrimatie, vertij.

Interactiuni

Creste efectul deprimantelor SNC, antihipertensivelor cu actiune centrala (se recomanda ajustarea dozelor).

Precautii

A se pazi de contactul cu pielea lezata sau conjunctiva.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!