Frunza de Eucalipt

           

(Liktrava, Ucraina). Specii 75 g in pachete.

Proprietati

Uleiul eteric de eucalipt care se contine in frunze (0,3-4,5%) are actiune bactericida, antivirotica, fungicida, antiprotozoica si antiinflamatoare. In administrarea interna sau inhalatorie manifesta efect expectorant, mucolitic si bronholitic, iar in aplicarea topica are actiune astringenta, antiexudativa, anestezianta. In concentratii mai mari actiunea devine iritanta. Infuzia administrata intern mareste secretia glandelor digestive. Tinctura are actiune sedativa datorita acidului isovalerianic. Componentele uleiului volatil (cineol, pinen, mirtenol, tanine), acizii organici, taninele si microelementele (mangan, zinc, selen) cresc rezistenta tesuturilor la hipoxie.

Indicatii

Bolile faringelui si ale cailor respiratorii superioare (faringite, laringite, bronsite, pneumonii s.a.), rinitele, stomatitele, gingivitele, gastritele hiposecretorii, enterocolitele, disbacterioza, colecistitele, pielonefritele, tratamentul ranilor proaspete si infectate, bolile inflamatorii ale organelor genitale feminine (vaginite, eroziuni ale colului uterin). Nevrozele, formele usoare de insomnie. Osteochondroza, radiculitele, nevritele, miozitele.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la frunza de eucalipt. Atrofia mucoaselor cailor respiratorii superioare.

Posologie

10 g (2 linguri de frunza) se acopar cu 200 ml apa fierbinte, se incalzesc 15 min pe baia de apa, se racoresc 10 min, se strecoara, se storc si volumul infuziei se aduce la 200 ml. Sau se acopar cu 200 ml apa rece, se fierb pe foc domol 15 min, se racoresc si se storc. 1 lingura de infuzie se diluiata in 1 pahar (200 ml) apa si se utilizeaza pentru inhalatii, spalaturi sau irigatii de 3-4 ori pe zi. In ginecologie si chirurgie se folosesc irigatii si comprese.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Sunt posibile reactii alergice. In administrarile perorale se pot observa greturi, varsaturi, diaree, spasme musculare. In inhalarile indelungate si prelungite – uscaciunea mucoaselor cailor respiratorii.

Interactiuni

Nu sunt specificate.

Precautii

Se recomanda proba sensibilitatii pacientului la preparat (pacientului i se da 1 lingura de infuzie si daca timp de 6-8 ore reactia lipseste, se poate incepe tratamentul). Intoleranta pacientului se manifesta si prin reactia negativa la mirosul de eucalipt. Pacientii cu hipersecretie gastrica.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!