Fosfobion

           

(Sicomed, Romania). Solutie injectabila 1%-1 ml in fiole N 5.

Proprietati

Reprezinta sarea disodica a acidului adenozintrifosforic (ATP). ATP este un produs macroergic care joaca un rol important in functionarea normala a musculaturii striate si a miocardului. Dilata vasele coronariene si periferice prin actiune directa asupra arteriolelor precapilare, mareste debitul circulator, scade tensiunea arteriala, are efect antiaritmic. Administrat i.v. rapid scade excitabilitatea si conductibilitatea cardiaca, poate produce stop cardiac pentru cateva secunde, dureri precordiale, vasodilatatie in extremitatea cefalica, cefalee, dispnee.

Indicatii

Procese distrofice si atrofice musculare, insuficienta musculara, insuficienta coronariana cronica si miodistrofii post-infarct, sindrom de ischemie a membrelor inferioare, tulburari circulatorii coronariene si periferice, tahicardii paroxistice supraventriculare (rebele la tratamentele uzuale), poliomielita si scleroza multipla.

Contraindicatii

Infarctul miocardic recent.

Posologie

Pentru efectul eumetabolic 1-3 ml/zi i.m. timp de 15-20 zile. Cura poate fi repetata dupa o intrerupere de 10-15 zile. Copii peste 3 ani 1/2-2 ml/zi i.m. In tahicardiile paroxistice supraventriculare 1-3 ml i.v. lent sau in perfuzie i.v. prin diluarea a 5-10 fiole de Fosfobion in 20-50 ml glucoza 5% sau ser fiziologic. In ischemiile cronice preparatul se poate administra in doze mari (20-30 ml in 200-300 ml ser fiziologic) in perfuzie i.a. prin cateter in artera femurala.

Supradozare

Cazuri de supradozaj, in administrarea recomandata, nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Aproape exclusiv in administrarea i.v. rapida cefalee, ameteli, dureri precordiale, bradicardie, dispnee, poliurie.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

A nu administra preparatul i.v. rapid.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!