Fosfestrol

           

Fosfestrolum L02A A04

Specialitati: Honvan.

Proprietati

Ester fosforic al dietilstilbestrolului. Se hidrolizeaza in celulele tumorale ale prostatei sub influenta fosfatazelor acide cu eliberare de dietilstilbestrol activ care manifesta efect citostatic, predominant local. Inhiba mitoza si afecteaza procesul includerii timidinei in ADN-ul celulelor tumorale. Scade concentratia serica a testosteronului si hormonului luteinizant, ceeace favorizeaza regresia cancerului de prostata.

Indicatii

Carcinomul de prostata, inclusiv si cu metastaze.

Contraindicatii

Coagulopatiile cu tendinte hemoragice, infarctul miocardic in faza acuta si subacuta, insuficenta cardiaca decompensata, insuficienta renala sau hepatica severa, hipersensibilitatea la fosfestrol.

Posologie

In administrarea i.v. 1,2 g o data pe zi 10 zile consecutive, apoi 300 mg/zi 10-20 zile. Doza de intretinere 300-600 mg de 3-4 ori pe saptamana timp de 2 luni, urmata de 300-600 mg/zi de 2 ori pe saptamana 2 luni si mai departe 300 mg/zi o data pe saptamana cateva luni si, in fine, 300 mg/zi o data in 2 saptamani. In insuficienta cardio-vasculara sau hepatica doza se reduce de 2 ori. In administrarea perorala: atac 360-480 mg/zi, intretinere 240 mg /zi 2-3 luni, apoi 120-240 mg/zi.

Supradozare

Accentuarea efectelor adverse. Terapie suportiva. Antidot specific nu exista.

Efecte adverse

Greata, voma (in debutul tratamentului), hipocoagulabilitatea sangelui, diateza hemoragica, cresterea tensiunii arteriale, prurit anal si genital sau in regiunea fetei si gatului, dureri in nodulii metastazici, retentie de lichid, fenomene slabe de feminizare.

Interactiuni

Antihistaminicele scad efectele alergice. A nu se amesteca cu solutii care contin saruri de calciu sau magneziu.

Precautii

Administrarea i.v. se face lent cu solutie de glucoza si administrare concomitenta a unui antihistaminic in scopul reducerii efectelor adverse, in special a pruritului anal sau genital. Pacientii cu insuficienta hepatica si/sau renala fie ca vor fi tratati in prealabil, fie ca vor primi doze reduse la jumatate.

Honvan (ASTA Medica, Germania). Comprimate filmate 120 mg N 50 si N 100. Solutie injectabila 300 mg/5 ml in fiole N 5 si N 10.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!