Fluorura de sodiu

           

Natrii fluoridum A01A A01

Specialitati: Fluossen, Ossin.

Proprietati

Ionul de fluor intra in componenta cristalelor de apatita din oase si dinti si le stabilizeaza. Remineralizeaza emaliul decalcinat, ii sporeste rezistenta la aciditate si la evolutia cariilor.

Indicatii

Profilaxia cariei dentare. Osteoporoza senila, menopauzala, corticoida, otoscleroza.

Contraindicatii

Artralgiile, ulceratiile gastrointestinale evolutive, insuficienta renala severa, floroza dentara, afectiunile hepatice severe, sarcina.

Posologie

Adulti si adolescenti 1,5-4 mg/zi. Copii 6 luni-1 an 0,1-0,5 mg/zi, 1-3 ani 0,5-1,5 mg/zi, 4-6 ani 1-2,5 mg7zi, 7-10 ani 1,5-2,5 mg/zi. In osteoporoza cate 15 mg de 3 ori pe zi dupa mese in perioade de 6 luni cu repaus de 2-3 luni intre ele. Se recomanda concomitent preparate de calciu 1 g/zi si vitamina D3 cate 300.000 U la fiecare 3 luni.

Supradozare

Excitatie, oboseala. Tratament: lavaj gastric cu clorura de calciu sau hidroxid de calciu, gluconat de calciu si glucoza i.v., mentinerea diurezei, respiratiei, tensiunii arteriale si ECG.

Efecte adverse

Ulceratii bucale, hematemeza, scaun negru, dureri osoase, colorarea dintilor in brun, negru sau inalbirea lor.

Interactiuni

Antiacidele cu calciu sau aluminiu scad absorbtia intestinala a ionului de fluor (intre prizele lor trebuie o perioada de 1-2 ore).

Precautii

A nu administra fluorura de sodiu pentru profilaxia cariei dentare daca apa potabila contine fluoruri in doze suficiente.

Fluossen (Polfa Rzeszow, Polonia). Drajeuri enterosolubile 15 mg N 30.

Ossin (Esparma pharmazeut. Fabrik, Germania). Drajeuri 40 mg N 100.

Ossin (Grûnenthal, Germania). Drajeuri 40 mg N 100 si N 200.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!