Fluocinolon N

           

(Europharm, Romania). Unguent 15 g in tuburi.

Compozitie Fluocinolon acetonid 0,025 g, Neomicina sulfat 0,5 g, Excipient ad 100 g.

Proprietati

Flucinolonul acetonid este un corticosteroid puternic cu proprietati antiinflamatoare, antipruriginoase si vasoconstrictoare. Neomicina este un antibiotic din familia aminoglicozidelor cu spectru antibacterian larg. Corticosteroizii puternici creaza conditii pentru dezvoltarea infectiilor pielii, indeosebi daca se folosesc sub pansament ocluziv. In afara de asta, dermatitele au tendinta de a se infecta. In ceste cazuri este benefica combinatia unui corticosteroid cu un antibiotic. Ambele preparate au absorbtie transdermica redusa si nu perturba constantele biologice, insa in utilizarea sub pansament ocluziv, in cantitati excesive, timp indelungat sau la copii, poate conduce la simptome de hipercorticism, in special la copii.

Indicatii

Dermatita atopica, neurodermita, dermita de contact, dermatita seboreica, lichenul plan, dermatita de staza, intertrigo, dermatita exfoliativa, psoriazisul (in special in cazurile cronice, stabilizate).

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la componentele preparatului, leziunile cutanate tuberculoase, micozele pielii, virozele cutanate, dermatita periorala rozacee, acneea, leziunile zemuinde.

Posologie

Se aplica in strat subtire, pe zona afectata a pielii, de 2-3 ori pe zi (nu mai mult din cauza riscului efectelor adverse). Unguentul se foloseste in leziunile uscate si cu cruste. In unele dermatoze (psoriazis, dermatita atopica) intreruperea tratamentului se va face gradual, micsorand numarul de aplicatii zilnice sau prin utilizarea unui corticosteroid cu actiune mai moderata.

Supradozare

Cazuri de supradozaj nu au fost semnalate.

Efecte adverse

Rareori iritare locala, prurit, uscaciunea pielii, eruptii acneiforme, dermatita periorala, eczema alergica de contact, suprainfectii cu germeni rezistenti la neomicina. In tratamentul de durata, mai ales sub pansament, atrofia pielii, vergeturi.

Interactiuni

Nu sunt descrise.

Precautii

A nu folosi preparatul mai mult de 8 zile (riscul hipercorticismului, in special la nou-nascuti si copii). Sarcina (indicatii stricte, doze mici, tratament de scurta durata).

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!