Fluocinolon acetonid

           

Fluocinoloni acetonidum D07A C04

Specialitati: Flucinar, Sinaflan 0,25%, Sinoderm.

Proprietati

Glucocorticosteroid puternic cu actiune antiinflamatoare, antialergica, antiexudativa, antipruriginoasa si vasoconstrictoare. Mecanismul actiunii antiinflamatoare topice este neclar, insa exista o stransa corelatie intre actiunea vasoconstrictoare si cea antiinflamatoare. Transcutan se absoarbe slab, insa procesul depinde de integritatea barierei epidermale, excipientul utilizat si folosirea bandajului ocluziv care poate creste rata absorbtiei transcutane si totusi se recomanda in tratamentul dermatozelor rezistente.

Indicatii

Eczemele de diversa geneza, dermatita de contact, neurodermita, dermatita seboreica, psoriazisul, lichenul ruber plan, lupusul eritematos discoid, arsurile de gradul I, arsurile solare, muscaturile de insecte.

Contraindicatii

Sarcina, bolile bacterine, virale, fungice, tuberculoza cutana, manifestarile sifilitice cutane, neoplaziile pielii, hipersensibilitatea la preparat.

Posologie

Se aplica in strat subtire pe portiunile lezate ale pielii de 2-4 ori pe zi, in dependenta de severitatea leziunilor. Pe portiunile piloase se aplica dupa indepartarea parului pentru a favoriza un contact mai bun cu pielea. In tratamentul formelor recalcitrante de psoriazis se recomanda pansament ocluziv. In cazul cand sub pansament se dezvolta infectii, se recomanda combinatii de fluocinolon cu antiseptice sau antibiotice (antibacteriene sau antifungice).

Supradozare

Administrat in doze excesive, pe suprafete extinse, timp indelungat sau sub pansament ocluziv poate provoca efecte sistemice manifestate prin sindrom Cushing, hiperglicemie, glucozurie si alte semne de hipercorticism. In aceste cazuri se reduc dozele sau se trece la un corticosteroid cu potenta moderata, sau se suspenda preparatul.

Efecte adverse

Acnee, purpura vasculara poststeroidiana, teleangiectazii, iritatie, prurit, xerodermie, striuri, dermatita periorala, hipertrichoza, hirsutism, infectii secundare ale pielii lezate. In aplicarea unor doze mari sau pe suprafete extinse sau timp indelungat sunt posibile efecte sistemice.

Interactiuni

Nu au fost semnalate. Este compatibil cu preparatele antibacteriene.

Precautii

Preparatul poate exacerba acnea banala sau rozacee. Sugarii si fetele de varsta pubertara. Dupa sistarea tratamentului, in unele cazuri pot aparea simptome de dependenta. In acest caz se trece la un preparat oral dozele caruia se reduc gradual. A se evita contactul cu ochii. Pansamentul ocluziv se aplica numai de medic. Sarcina (se utilizeaza numai in cazuri exceptionale). Lactatia.

Flucinar (Jelfa , Polonia). Unguent 0,025%-15g in tuburi. Gel 0,025%-15g.

Sinaflan 0,25% (Nijfarm, Rusia). Unguent 0,025 % 15 g in tuburi.

Sinoderm (ICN Jugoslavija, Iugoslavia). Gel 25 mg/100 g in tuburi a 30 g. Unguent 25 mg/100 g in tuburi a 15 g. Crema 25 mg/100 g in tuburi a 15 g.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!