Flumazenil

           

Flumazenilum V03A B25

Specialitati: Anexate.

Proprietati

Derivat de imidazobenzodiazepina, flumazenilul blocheaza competitiv receptorii benzodiazepinici ai complexului GABA-receptor din sistemul nervos central si scade sau inlatura efectele benzodiazepinelor (sedatia s.a.). Este antidot al benzodiazepinelor.

Indicatii

Inlaturarea partiala sau totala a sedatiei profunde dupa anestezia generala indusa sau mentinuta cu benzodiazepine, dupa procedurile diagnostice sau terapeutice efectuate pe fondul sedatiei benzodiazepinice sau pentru tratamentul supradozajului benzodiazepinelor.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la flumazenil; dupa tratamentul starilor grave de urgenta cu benzodiazepine (status epilepticus, tensiunea intracraniana); supradozajul antidepresivelor triciclice.

Posologie

Flumazenilul se administreaza numai i.v. (poate fi amestecat cu solutie 5% glucoza, solutie Ringer lactat sau ser fiziologic). Pentru reintoarcerea cunostintei 0,2 mg (2 ml) i.v. lent (nu mai putin de 15 secunde). Daca peste 45 sec nivelul cunostintei nu este atins, se mai administreaza 0,2 mg (2 ml) si doza poate fi repetata la intervale de 60 sec (daca e necesar) pana la 4 administrari suplimentare (doza totala de 1 mg sau 10 ml). Nu se recomanda mai mult de 1 mg (10 ml cu viteza de 2 ml/min) la o administrare si mai mult de 3 mg (30 ml) intr-un interval de 1 ora. In supradozajul benzodiazepinelor se incepe cu 0,2 mg (2 ml) i.v. Daca peste 30 sec nivelul cunostintei este scazut, se administreaza 0,3 mg (3 ml) si mai departe cate 0,5 mg (5 ml) la intervale de 1 min, dar pana la doza totala de 3 mg (30 ml).

Supradozare

Anxietate, agitatie, hipertonus muscular, hiperestezie si, posibil, convulsii. Tratamentul se reduce la inlaturarea convulsiilor cu barbiturice, benzodiazepine sau fenitoina.

Efecte adverse

Greata, varsaturi, dureri in locul injectiei, sudoratie, senzatie de caldura, cefalee, tulburari vizuale, ataxie, agitatie, euforie, disforie, ataxie, depresie, paranoie, confuzie, delir, somnolenta, hiperacuzie, tinnitus, sughit. Au fost semnalate cazuri grave sau mortale daca flumazenilul era administrat pacientilor care isi tratasera cu benzodiazepine convulsiile sau erau dependenti de benzodiazepine sau primisera anterior doze mari de antidepresive triciclice.

Interactiuni

Flumazenilul poate exacerba efectele adverse (convulsii, aritmii cardiace) provocate de antidepresive triciclice, daca aceste efecte au fost tratate cu benzodiazepine. Inlaturarea actiunii benzodiazepinelor inrautateste starea pacientului.

Precautii

Deoarece tratamentul supradozajului benzodiazepinelor sau antidepresivelor triciclice poate avea ca urmare convulsii, medicul trebuie sa fie gata pentru contracararea lor (benzodiazepine, barbiturice, fenitoina). Pacientul trebuie observat si asistat timp de cel putin 2 ore dupa inlaturarea efectelor benzodiazepinelor, pana la disparitia pericolului resedatiei cu inhibitie respiratorie sau alte efecte benzodiazepinice.

Anexate (F. Hoffmann-La Roche, Elvetia). Solutie injectabila 0,5 mg / 5 ml si 1 mg / 10 ml in fiole.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!