Flufenazina

           

Fluphenazinum N05A B02

Specialitati: Moditen depo.

Proprietati

Derivat de fenotiazina, flufenazina a fost lansata pe piata farmaceutica in 1966. Blocheaza receptorii dopaminergici encefalici. Are efecte colinoblocante. Inhiba formatia reticulata subcorticala. Avantajul flufenazinei consta in durata mare de actiune, indeosebi a preparatelor sale retard care sunt convenabile in tratamentul bolnavilor cu tendinta de a uita luarea formelor perorale. In debutul tratamentului flufenazina provoaca adesea tremor anormal.

Indicatii

Schizofrenia (toate formele), psihozele paranoide.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea la preparat, starile de coma, ateroscleroza vaselor encefalice avansata si bolile encefalice organice, insuficienta hepatica si/sau renala severa, insuficienta cardiaca congestiva, feocromocitomul, bolile sangelui, hipertrofia de prostata, depresiile grave. Varsta sub 12 ani.

Posologie

Cate 12,5-25 mg (pentru unii pacienti pana la 50-100 mg) i.m. profund o data la 2-4 saptamani. Doza se stabileste individual.

Supradozare

Cazuri de supradozare nu au fost descrise.

Efecte adverse

Afectiuni extrapiramidale, dischinezie tardiva, hiperchineze mimice, oboseala, ameteli, inhibitia functiilor intelectuale, reactii convulsive, xerostomie, constipatii, greturi, aritmii, galactoree, tulburari ale ciclului menstrual, pigmentare anormala a pielii, leucopenie, trombocitopenie, afectiuni hepatice tranzitorii, reactii alergice.

Interactiuni

Creste efectul deprimantelor SNC si al alcoolului.

Precautii

Sarcina (numai in cazuri exceptionale) si lactatia (pe toata perioada tratamentului alimentatia cu sanul se intrerupe). Pacientii cu boli hepatice, aritmii, hipertiroidism, epilepsie, boala Parkinson, glaucom cu unghi inchis. Muncitorii care se afla la temperaturi inalte sau in contact cu insecticide organofosforice, varstnicii. Conducerea vehiculelor si lucrul cu mecanisme care solicita atentie si reactie rapida.

Moditen depo (KRKA, Slovenia). Solutie injectabila 25 mg/1 ml in fiole N 5.

Moditen depo (Bristol Myers Squibb, SUA). Solutie injectabila 25 mg/1 ml in fiole N 5.

Nomenclatura


A fost util articolul?


Comentarii 0

Adauga un comentariu


Toate materialele publicate pe site-ul Actinmed au un caracter didactic si nu inlocuiesc decizia profesionistilor in domeniul sanatatii. In caz daca observati simptome descrise in articolele publicate pe site va rugam sa va adresati medicului.
Contacte Harta site
© 2016-2017, All rights reserved
Urmareste-ne pe Facebook!